in

Što vas očekuje na manifestaciji VIVA VINO VIŽINADA?

Foto Studio 11 - Viva Vino Vižinada 2022.

Hodanje je dar za zdravlje, ali za hodanje treba energije, pa je zato predstojeća vinsko-rekreacijska šetnja Viva Vino Vižinada, koja će se u svom drugom izdanju održati u subotu 29. travnja, osmišljena tako da u pravilnim razmacima potrošenu energiju imate priliku primjereno nadoknaditi i tako steći snage za nastavak pohoda kroz vižinadske vinograde, maslinike, livade i polja, šumarke i brežuljke.

Kako desetkilometarska trasa vinske šetnje Viva Vino Vižinada dijelom prolazi trasom negdašnje popularne vinske pruge Parenzane, okrjepne stanice koje vas dočekuju na svakih kilometar-dva nazvali su ‘štacioni’, u čast negdašnjih željezničkim štacionima, a na svakome od ovih štaciona okrjepit će sudionike izvrsna vina uglednih i nagrađivanih vinara ovoga kraja, kao i ukusni zalogaji ovdašnjih ugostitelja.

Evo što očekuje hodače na svih pet štaciona.

Na prvom štacionu nude se vina vinarija Deklić i Bruno Ferenac, uz istarski pršut agroturizma Selo Mekiši.

Drugi štacion lokacija je na kojoj ćete se okrijepiti vinima iz vinarija Sosich i Giulio Ferenac, a konoba Jadruhi ponudit će vas slanom tortom od sira.

Na štacionu broj 3 bit će vrijeme za okrjepu na žlicu – istarsku maneštru s bobićima priprema agroturizam Fatorić, a da zalogaji lakše klize niz grlo tu su vina iz vnarija Franc Arman i Pilato.

Četvrti štacion lokacija je za još jednu toplu okrjepu, ali ovaj put ne na žlicu nego na pirun: ugostiteljski obrt Viadukt pripremit će „divlje fuže”, a uz njih će se piti vina iz vinarija Marino Rossi i Pino Rossi.

Na petom štacionu doći će vrijeme za slatko: uz tradicionalne istarske kolače kakvi se inače pripremaju za poznatu vižinadsku ljetnu manifestaciju Slatka Istra kušat ćete vina (možda slatka, a možda i ne!) iz vinarija Marijan Arman i Geržinić.

Primijetili ste već da vinsku sliku Vižinade među ostalim čine i vinarije sličnog naziva odnosno istog prezimena, pa tako u ovom kraju imamo dvije vinarije Arman, dvije vinarije Ferenac, dvije vinarije Rossi… Jesu li u pitanju braća, rođaci ili slučajnosti? Provjerite sami, ovdašnji vinari vole osobno točiti vina svojim gostima pa ćete neke moći i osobno upoznati, i naravno usporediti njihova vina.

Kako se približava termin ovogodišnjeg pohoda Viva Vino Vižinada odnosno 29. travnja, podsjećamo da se prijaviti za sudjelovanje možete preko formulara na poveznici https://bit.ly/3ZHBh6p, gdje se nalaze i upute za plaćanje kotizacije po cijeni od 60 eura. Pri prijavi se odabire i željeni termin polaska na pohod s organiziranom grupom, a grupe kreću svakih 45 minuta od 9.30 do 11.45 sati sa startne pozicije odnosno parkinga ispred zgrade Općine na adresi Vižinada 18a.

Ovu uzbudljivu rekreativno-vinsko-gastronomsku avanturu organizira Turistička zajednica općine Vižinada u suradnji s Općinom Vižinada, Talijanskom unijom i Zajednicom Talijana Vižinade.

Foto Vinistra/Merlo de Graia

Gotovo Vinistrino ocjenjivanje: Pet šampionskih titula i osam platinastih medalja

BOOKtiga - Foto Gradska knjižnica Poreč

Kreće BOOKTIGA u Poreču: Poziv volonterima