in

VINISTRA: Prvi put u povijesti 10 velikih zlatnih medalja – šampioni Marijan Arman, Valenta i Tomaz

Vinistra u dvorani Žatika

Marijan Arman iz mjesta Narduči kod Vižinade šamion je ovogodišnje Vinistre i to dvostruki – njegova Malvazija Gran cru iz berbe 2018. proglašena je najboljom u kategoriji mladih malvazija, a Malvazija rezerva iz berbe 2015. dobila je najviše bodova u kategoriji zrelih malvazija. Inače, Arman već drugu godinu zaredom osvaja šampionsku titulu za mladu malvaziju.

Što se tiče mladog terana, onaj iz berbe 2018. vinarije Valenta iz Kaldira proglašen je šamionom, dok je najboljim zrelim teranom proglašen teran Barbarosa iz berbe 2016. vinara Tomaza iz Motovuna. Šampionske titule na Vinistri dodjeljuju se isključivo za istarske autohtone sorte malvazija, teran i refošk, što znači da šampiona svake godine može biti najviše šest. Kako ove godine nije bilo dovoljno ni mladog ni zrelog refoška, nema ni šampionske titule za refošk. Stoga Vinistra ove godine ima samo četiri šampionska vina.

No, iako su ove godine postroženi kriteriji za dobivanje najsjajnijih odličja, dogodilo se da je prvi put u povijesti dodijeljeno čak deset velikih zlatnih medalja. U prosjeku je dosad dodjeljivana tek po jedna velika zlatna medalja, i to mahom za talijanske ili španjolske desertne malvazije.

Velike zlatne medalje tako su osvojile vinarije Benvenuti za desertni muškat bijeli San Salvatore 2013.; Geržinić za muškat žuti iz 2015.; Benvenuti za teran Santa Elisabetta 2015.; Tomaz za teran Barbarosa 2016.; Kozlović za teran Santa Lucia 2017.; Marijan Arman za malvaziju Rezerva 2015.; Marino Rossi za malvaziju Templara 2016.; Benazić za malvaziju Katarina 2017.; zatim Malvasia delle Lipari Naturale 2015. vinarije Colossi iz Messine; te Malvasia 2012. vinarije Monemvasia iz Grčke.

Crveni križ Poreč tjedan solidarnosti

TJEDAN CRVENOG KRIŽA NA POREŠTINI: Evo gdje i kada građani mogu mjeriti tlak i šećer

KAŠTELIR: Večeras tribina o održivom gospodarenju otpadom