in

NOVIGRAD: U Galeriji Rigo otvorenje izložbe “Napokon netko!”

Galerija Rigo

Galerija Rigo u Novigradu u petak, 12. lipnja, otvara izložbu dizajnerice, grafičarke i spisateljice Klasje Habjan “Napokon netko!”

Izložba se otvara u 20 sati, a može se razgledati do 12. srpnja. 


“Izložba Klasje Habjan pod nazivom Napokon netko!, vodi nas tekstom i slikom kroz putovanje u kojem se isprepliće ljudska potreba za materijalnim s onim drugim, društvenim i duhovnim. Tek spoznajom drugoga, lik iz priče spoznaje sebe – da bi bio domaćinom, mora prvo znati biti gost. Kontrast posjedovanja i gubitka metafora je samog života, zaokruženog ciklusa. Izložbu prati katalog, autorska knjiga koja koristi riječi (priču), slike (kolaže), jezike (hrvatski,talijanski, engleski) i dizajn. Autorica je oblikovala i postav izložbe; kolaži od izrezanih grafičkih otisaka pretvaraju se u slojevite slike, a slike proširuju tekst – i obrnuto.

Svaka slika dizajnirana je priča koja je podjednako sagledljiva i kao jedinka i kao cjelina. Na taj način, kako je napisao Marko Golub u predgovoru kataloga Crtice iz 2019., Klasja s nevjerojatnom lakoćom, bez ikakvih viškova, na simboličan i krajnje vizualan način kreira vlastitu relaciju prema svijetu i nastoji ga učiniti podnošljivijim, ma koliko god on kompleksan bio“, piše u najavi izložbe.


Klasja Habjan (Zagreb, 1993.) bavi se ilustracijom, grafičkim dizajnom i pisanjem. 

Program je ostvaren sredstvima Grada Novigrada, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. 

Upisi za prvašiće u Kašteliru, Vižinadi i Višnjanu

SV. LOVREČ sufinancira djeci boravak u ljetnim kampovima