in

Otvorenje izložbe “Umjetnost i politika” u galeriji HDLU-a Istre 5. lipnja

U sklopu selektiranog tematskog projekta HDLU-a Istre otvara se izložba pod nazivom „Umjetnost i politika“. Otvorenje će se upriličiti u petak, 5. lipnja, s početkom u 19 sati u galeriji HDLU-a Istre u Zagrebačkoj 4 u Puli.

Izložba ostaje otvorena do 20. srpnja, a moguće ju je razgledati radnim danima
od 9 do 15 sati.

S obzirom na trenutnu situaciju vezano uz COVID-19, ovaj događaj upriličit će se uz strogo pridržavanje propisanih mjera zaštite Stožera za civilnu zaštitu IŽ-a.

Više o projektu:

UMJETNOST I POLITIKA
POLITIKA U UMJETNOSTI I UMJETNOST U POLITICI
U suvremenom smislu pojam „umjetnost i politika“ podrazumijeva ne samo usko djelovanje političke umjetnosti kao žanra, nego ukupan dinamički odnos politike i umjetnosti u stvarnom životu, njegov aktivan odnos u neoliberalnom kapitalizmu i svim segmentima društvene zajednice.
Za razliku od predmodernističke umjetničke prakse, koja je egzistirala kao političko sredstvo feudalne elite i klera, u modernizmu novostvoreno građansko društvo prepoznaje umjetnost kao mogućnost vlastite afirmativne snage te u skladu s tim estetika modernizma postaje prostor klasne i političke borbe rastuće buržoazije i građanskog društva.
Izgradnjom cijelog umjetničkog sistema, infrastrukturom odvojenom od feudalnih i crkvenih utjecaja, umjetnost postaje instrument političke borbe i u njenoj autonomnosti prepoznajemo težnju građanskog društva koje svoju narastajuću ekonomsku moć želi učvrstiti kao političku snagu neovisnu od patronata države i crkve.
Ovaj kratki povijesni pregled ukazuje na permanentnu promjenu u odnosima umjetnosti i politike. O dinamici i artikulaciji tih odnosa. To bi na neki način bio uvod u promišljanje suvremenog trenutka koji nam nameće taj odnos, a koji će dionici ovog projekta pokazati u svojim djelima.
Ovo je inicijalni tekst tematskog projekta, a svi drugi detalji koji se odnose na upute autorima i izložbeni postav uobičajena su praksa i u skladu su s ostalim tematskim projektima HDLU-a Istre.
Milan Marin

ISTRA JE TAKO BLIZU: Kreće se u pojačano medijsko oglašavanje sa sloganom “Istrien so nah!”

NEIZVJESNA SEZONA: Još je uvijek daleko više otkaza nego novih rezervacija