in

POREČ: Poziv roditeljima i osnovcima na predavanje o obrtničkim zanimanjima

Ilustracija

Obrtnička komora Istarske županije u suradnji s udruženjima obrtnika, srednjim školama koji obrazuju učenike za strukovna i srodna zanimanja u Istarskoj županiji i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje organiziraju promociju strukovnih zanimanja koja će se održati 13. veljače u Obrtničkom domu u Poreču s početkom u 17 sati.

Cilj promocije jest pružiti učenicima završnih razreda osnovnih škola i njihovim roditeljima informaciju o mogućnostima nastavka obrazovanja, te perspektivi koju pruža odabir strukovnog zanimanja. Komora naglašava važnost prakse u školovanju, a stava smo i kako je potrebno uravnotežiti broj upisanih učenika, s obzirom na potrebe gospodarstva. Stanje na tržištu rada takvo je, da odabir strukovnog zanimanja omogućuje učeniku gotovo sigurno radno mjesto po završetku srednjoškolskog obrazovanja, a ovisno o afinitetima svakog učenika, mogućnost pokretanja vlastitog posla osnivanjem obrta ili poduzeća.

Svako pojedino predavanje u sklopu promocije sastojat će se od sljedećih elemenata: uvod predsjednika Komore i predsjednika udruženja, informacije u sustavu strukovnog obrazovanja (teoretska i praktična nastava, praksa izvan škole, dostupne stipendije, mogućnosti nastavka obrazovanja), stanje na tržištu rada, prezentacije srednjih škola (7-10 minuta po školi) i prezentacije uspješnih obrtnika.

Planirano ukupno trajanje svakog predavanja iznosi 60 – 75 minuta, nakon čega je predviđeno i vrijeme za pitanja i odgovore.

Nakon prezentacija, u slučaju iskazanog interesa, organizirat će se i posjeti učenika odabranim obrtnicima, gdje će učenici moći osobno vidjeti i doživjeti pojedine struke i zanimanja.

Prijenosni šalter za upravne poslove u Žminju

VRSAR: Bogat stolnoteniski tjedan – Seniorima dvije pobjede