in

Akcija vikend: Kontrolirat će vozače voze li pod utjecajem alkohola i droga

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

Policijska postaja Rovinj nastavlja s aktivnostima kojima je cilj podići prometnu kulturu i osvijestiti vozače na opasnosti u prometu pa će tako u noći sa  subote na nedjelju od 21.00 do 04.00 sati, policijski službenici na području Policijske postaje Rovinj-Rovigna provesti kontrolu alkoholiziranosti vozača te kontrolu vozača na opojne droge.

U 2022. godini na području Policijske postaje Rovinj evidentirane su 22 prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači pod utjecajem alkohola, što je u odnosu na 2021. godinu povećanje za 22.22%, kada je zabilježeno 18 prometnih nesreća u kojima su sudionici – počinitelji bili pod utjecajem alkohola. Od 22 prometne nesreće u 2022. godini, u 12 nesreća su zabilježene tjelesne ozljede, dok je u  2021. godini evidentirana jedna prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom te devet nesreća sa ozlijeđenim osobama.

U 2022. godini utvrđeno je 174 prekršaja vozača pod utjecajem alkohola, što je 1.75% više u odnosu na 2021. godinu, kada je evidentiran 171 prekršaj, dok je u 2022. godini evidentirano šest prekršaja vozača koji su upravljali pod utjecajem droga, što je smanjenje za 40% u odnosu na 2021. godinu, kada je evidentirano deset prekršaja.

Ovim putem apeliramo na vozače, kao i na sve ostale sudionike u prometu da poštuju prometne propise i svojim ponašanjem doprinesu boljoj sigurnosti cestovnog prometa. Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 sve do 2.650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
  • koristite javni prijevoz,
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije,
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

Pripazite i na posljedice ‘alkoholne’ večeri, jer mamurluk je podjednako opasan za vozača kao i alkohol. Znanstvenici su dokazali da svi simptomi mamurluka, glavobolja, mučnina, izraženi podražaji negativno utječu na vožnju. Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. Stoga usvojite ove korisne savjete, kako bi nadolazeće blagdane uistinu proveli u miru i bez neželjenih posljedica koje sa sobom nosi neodgovorno ponašanje u prometu, objavila je istarska policija 10. ožujka 2023.

Izvor Policijska uprava istarska

Na tržnici provalio u štand i ukrao alkohol i ulje

Foto Grad Poreč - PEršurić, Rossi i Marić

POREČ: Svibanj u znaku Vinistre i najvećeg svjetskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles