in

Aleja ružičastih majica i poruke djeci koja doživljavaju nasilje obilježili dan u Poreču

Talijanska osnovna škola Bernardo Parentin

Poreč je danas na jedan dan dobio „Aleju ružičastih majica“, a bilo je to u sklopu obilježavanja Dana ružičastih majica – dana kada se obilježava prevencija vršnjačkog nasilja. „Ti si moj prijatelj“, „Volim te“, „Zašto si tužan“ i „Mogu ti pomoći“ samo su neke od poruka koje su porečki školarci u znak podrške vršnjacima koji su doživjeli ili doživljavaju neki oblik „bullynga“ ispisali na 29 ružičastih majica od kartona i zajedno s balonima u istoj boji postavili na ogradi Osnovne škole Poreč, pa cijelim putem do Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića i Srednje škole Mate Balote s druge strane. U obilježavanje se uključila i Talijanska osnovna škola „Bernardo Parentin“.

TOŠ Bernardo Parentin

Cilj ove akcije jest jačanje svijesti djece, mladih, roditelja, stručnih suradnika i svih zainteresiranih i uključenih građana/ki o problemu vršnjačkog nasilja te potrebe za ulaganjem resursa u aktivnosti prevencije svih oblika nasilja među djecom i mladima. 

Pod geslom „Bi li ti obukao/la rozu majicu?” učenici/učenice TUŠ-a Antona Štifanića s partnerima u projektu Volontiranje To Go osmislili su kako obilježiti Dan ružičastih majica. Zatim su se pridružili učenici/ce SŠ Mate Balota, kako bi se kampanja provodila i u njihovoj školi. Osim plakata, učenici/ce su sudjelovali/e u izradi poruka podrške namijenjenih široj populaciji (pod motom „Uzmi što ti treba“), koje su kao dio izložbe „Sva Lica Ljubavi“ najavljivale i pozivale građane/ke na obilježavanje Dana ružičastih majica.

Volontiranje To Go projekt je Centra za građanske inicijative Poreč u suradnji s partnerom, Volonterskim centrom Istra.

Aleksandra Lera, voditeljica projektnih aktivnosti u Volonterskom centru Istra, istaknula je da pružaju mentorsku i supervizorsku podršku organizatorima volontiranja koji organiziraju akcije poput ove.

edf

-U mjesec dana napravili smo jako puno aktivnosti vezano za obilježavanje Dana ružičastih majica. Počeli smo od ideje kako to obilježiti, a u razvijanju ideja pomogli su učenici TUŠ-a. Počeli su zatim s kampanjom „Bi li ti obukao/la rozu majicu?” , a onda i konkretno s izrađivanjem izradom kartonskih majica i pisanjem poruka. Naš je cilj bio preusmjeriti s uvreda i verbalnog nasilja na poruke podrške koje bi učenici pružili drugim učenicima. Školarci su ovu akciju odlično prihvatili, rekla nam je Lera.

Radnik isporučio beton na gradilište, uzeo novac i više se nije pojavio na poslu

Porečani svladali Vidovec i plasirali se u četvrtfinale Hrvatskog rukometnog kupa