in

Ambiciozni planovi umaških tvrtki Hempel i Sipro – Nova tvornica i velik broj novih radnih mjesta

Foto Grad Umag

Gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, zamjenik gradonačelnika Mauro Jurman i predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić, posjetili su 23. ožujka umaške tvrtke Hempel d.o.o. i Sipro d.o.o.

Povod posjete Hempelu bio je uručenje priznanja HGK – nominacija za Zlatnu kunu u dvije kategorije: u kategoriji najuspješnijeg srednjeg trgovačkog društva u Republici Hrvatskoj te u kategoriji za odgovorno i održivo poslovanje.

Hempel je jedna od najuspješnijih istarskih tvrtki, koja je desetljećima specijalist u proizvodnji zaštitnih premaza, a za svoje poslovanje nagrađena je i plaketom Zlatna kuna HGK – Županijske komore Pula, istaknula je Jaklin Majetić. Članovi uprave Hempela Dean Jurdana i Nerio Perich predstavili su rezultate poslovanja kao i problematiku s kojom se kao industrija suočavaju. Planovi razvoja ove tvrtke uključuju preseljenje pogona iz centra Umaga u gospodarsku zonu Ungarija. Preseljenje će omogućiti veću proizvodnju, veći broj zaposlenika, a u konačnici se očekuju bolji poslovni rezultati, što će indirektno uvelike utjecati na daljnji razvoj gospodarstva na ovom području.

Foto Grad Umag

 „S novom tvornicom u gospodarskoj zoni Ungarija planiramo otvoriti 50 novih radnih mjesta, a s trenutnih 2,7 ha imat ćemo tvornicu na 8 ha. Mi se ponosimo našim Gradom zahvaljujući izuzetnoj podršci koju godinama dobivamo. Podrška koju dobivamo je nešto što svakom poduzetniku zaista puno znači. Ova je umaška vlast promijenila Umag. Umag je dobio novu fizionomiju, a ovdje naročito želim naglasiti novu zonu Marketi i gospodarsku zonu Ungarija“ izjavio je Perich. 

„Još jednom bih zahvalio gradonačelniku na potpori i pomoći koje smo sigurni da ćemo imati i ubuduće. Do kraja mjeseca biramo projektanta nove tvornice u Ungariji te krećemo s realizacijom investicije, a sredinom 2024. godine planiramo da nova tvornica počinje raditi u punom pogonu. Nagovoriti upravu Hempela da se gradi nova tvornica u Umagu, značilo je da je ova sredina morala ponuditi najbolje uvjete, a uprava Hempela shvatila je da Umag ima važnu geostratešku poziciju na tržištu te je zato odlučila da Hempel ostaje ovdje“ iznio je Jurdana.

Član Uprave Sipra d.o.o. Ivan Benčić i voditelj proizvodnje Feđa Štulić predstavili su rezultate poslovanja kao i kratkoročne i dugoročne planove razvoja. Posebno je predstavljen plan proširenja trenutnog pogona, što će u budućnosti rezultirati povećanjem kapaciteta, odnosno same proizvodnje, kao i povećanjem radne snage. Planirano je i ulaganje u  novu tehnologiju koja će prije svega biti usmjerena ekološkoj održivosti i očuvanju okoliša, uz istovremeno produktivniju i povoljniju proizvodnju, naglasio je Benčić.

Gradonačelnik Bassanese izrazio je veliko zadovoljstvo i ponos što će gospodarska zona Ungarija ubrzo biti jedan od najvećih gospodarskih centara u Istri,  u kojem će poslovati sve velike tvrtke, ali i niz manjih koje će razvijati svoje poslovanje u kvalitetnim uvjetima koje je Grad osigurao ovom investicijom.

Čelne osobe Hempela i Sipra istaknule su zajednički problem s kojim se suočavaju u poslovanju – nedostatak kvalificirane radne snage tehničkog usmjerenja, i spremi su kvantificirati svoje godišnje planove za radnom snagom. Naime, u narednih pet godina u gospodarskoj zoni Ungarija bilo bi moguće zaposliti 500 radnika.

Dogovoreno je da će HGK – Županijska komora Pula provesti anketiranje poslovnih subjekata u prerađivačkoj industriji u Istri, kako bi se utvrdile njihove potrebe za profilima potrebne kvalificirane radne snage, mogućnosti stipendiranja i raspoloživih radnih mjesta za stipendiste, kao i programima obrazovanja koji su potrebni gospodarstvu. Time bi se stvorili uvjeti za razvoj gospodarstva na području Umaga, a i šire.

Izvor HGK Pula – Ured Grada Umaga

Foto TZ Vrsar

UPOZORENJE: U Vrsaru policija će uništiti bombu u podmorju

Foto Osnovna škola Tar-Vabriga

TAR: Školarci se u velikom broju odazvali akciji za pomoć ukrajinskim izbjeglicama