in

BEZ DOLASKA U POLICIJU – Aktivirajte eOsobnu i predajte zahtjev za dokumente mobitelom

Foto Policijska uprava istarska

Nakon što aktiviraju i počnu koristiti digitalnu osobnu iskaznicu, građani više neće trebati dolaziti u prostorije policije radi podnošenja zahtjeva za dokumente, već dokumente mogu naručiti putem mobitela i zatražiti dostavu na kućnu adresu

Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) provode Projekt uvođenja digitalne osobne iskaznice, kojeg financira Europska unija iz fonda NextGeneration EU.

Kako bi se projekt predstavio javnosti i kako bi se potaknulo što više građana na aktivaciju i korištenje digitalne osobne iskaznice, u Policijskoj upravi istarskoj održana je danas konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali voditeljica Sektora prodaje u Agenciji za komercijalnu djelatnost Adela Jelinek Bišćan i načelnik Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Policijske uprave istarske Robi Belušić.

Foto Policijska uprava istarska
Foto Policijska uprava istarska

”Za aktivaciju osobne iskaznice više nije potreban čitač kartice, već građani mogu osobnu iskaznicu odmah aktivirati na aktivacijskom kiosku koji se nalazi u prostorijama Policijske uprave istarske. U tome će im pomoći i naše studentice. Također, oni građani koji su ranije preuzeli osobnu, ali je još nisu aktivirali ili su izgubili PIN broj, mogu doći u policijsku upravu i zatražiti novi PIN i odmah aktivirati svoju osobnu iskaznicu”, pojasnila je Adela Jelinek Bišćan i istaknula kako je nova osobna iskaznica ujedno i zdravstvena jer je u njoj integriran i matični broj osiguranika.

Foto Policijska uprava istarska
Foto Policijska uprava istarska

Nova osobna iskaznica donijela je čak šest noviteta, a ključan se odnosi na povezanost s mobilnom aplikacijom Certilia koja omogućava korištenje mobilnog digitalnog identiteta i pouzdano udaljeno potpisivanje dokumenata. Preuzimanjem udaljenog potpisnog certifikata, koji ima istu pravnu snagu kao i vlastoručni potpis, građani će putem mobilnih uređaja moći pravovaljano potpisivati digitalne dokumente. Mobilni identitet također olakšava korištenje e-usluga unutar sustava e-Građani jer omogućava pristup uslugama i putem mobitela ili tableta. Osim pristupačnosti i jednostavnog korištenja, eOsobna pruža i najvišu razinu sigurnosti uz dvostruku autentifikaciju i biometrijsku identifikaciju.

Uz aktiviranu eOsobnu građanima je dostupno više od 100 usluga putem platforme eGrađani pa se tako u samo nekoliko klikova može predati zahtjev za putovnicu ili vozačku dozvolu, zatražiti dostavu dokumenata na kućnu adresu, prijaviti novorođenče, upisati dijete u dječji vrtić, upotrebljavati portal zdravlja ili se naručiti za pregled kod liječnika.

Foto Policijska uprava istarska
Foto Policijska uprava istarska

Za cijeli postupak potrebna je osobna iskaznica s čipom, PIN omotnica i mobitel. Za novu funkcionalnost potrebno je aktivirati eOsobnu, zatražiti mobilni identitet i instalirati te aktivirati aplikaciju Certilia. Registracija i uporaba aplikacije je besplatna.

”Tijekom prvih devet mjeseci 2022. godine u Policijskoj upravi istarskoj evidentiran je znatan porast rješavanja upravnih poslova građana u odnosu na proteklu i 2020. godinu. Tako je u prvih devet mjeseci ove godine zaprimljeno 34.107 zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, što je 41% više u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno čak 90% više u odnosu na 2020. godinu. Također je podnijeto 8.056 zahtjeva za putovnice, što je za 129% više u odnosu na isto razdoblje lani. Djelatnice na šalterima obavile su i 3.370 prijava prebivališta te 3.471 odjava prebivališta. Neki od tih poslova mogu se rješavati i putem sustava eGrađani pa će tako onima koji aktiviraju eOsobnu rješavanje tih poslova biti lakše putem mobitela, bez potrebe dolaska u policijsku upravu ili policijsku postaju”, rekao je Robi Belušić i pojasnio kako će građani onda samo trebati dolaziti u prostorije policije svakih pet godina po novu osobnu iskaznicu, a tada će brže i lakše doći na red jer će se djelatnice rasteretiti dijela poslova koji će se obavljati online.

Foto: PU istarska

Foto Mladi za sve Kaštelir - Ala šu 2022.

ALA ŠU U KAŠTELIRU – Još jedno uspješno rekreativno pješačenje na Vrbanovici

foto policija rotacija automobil patrola

Napad u noćnim satima – Muškarac teško ozlijeđen u ugostiteljskom objektu