in

Bivše novigradsko kino od svibnja u novom ruhu

Obnova kina pri kraju - Foto Kristijan Nemet

Nakon nešto više od godinu dana otkako je tvrtka Kamgrad iz Zagreba „uvedena u posao“ rekonstrukcije novigradske kino dvorane nazire se kraj radova na ovom dugoočekivanom projektu.

Obnova kino dvorane u Novigradu pri kraju

Koncem veljače na zidove kino dvorane vraćena su četiri djela priznatog slikara Bruna Mascarellija, koja su proteklih mjeseci „provela“ u Hrvatskom restauratorskom zavodu na stručnoj i temeljitoj konzervaciji i restauraciji. Obnovljena, primjereno zaštićena i uokvirena, platna s motivima Novigrada postavljena su na svoja mjesta.
Od toga se, tijekom posljednjih tjedana, dovršava postavljanje takozvanog terrazzo poda u predvorju glavne dvorane, odnosno u tijeku je završno brušenje i poliranje podloge. Ovih dana dovršena je i zamjena limarije, točnije krovne limarije, oluka i gromobrana na frontalnom pročelju zgrade, dok se od manjih radova privode kraju oni na elektroinstalacijama i postavljanju rasvjetnih tijela.

Kako saznajemo, slijedi još dobava i postavljanje stolica i fotelja u gledalištu, odnosno parteru dvorane, a zatim i dobava i postavljanje zastora za pozornicu, ali i dvoranu koja će se zahvaljujući tome moći koristiti za izdvojene sadržaje. Osim toga, u planu je još opremanje predvorja namještajem poput prijemnog pulta ili biljetarnice, stolica, stolića i drugog, ali i opremanje namještajem garderobe uz pozornicu i kancelarije. Šetačima će zasigurno „upasti u oko“ i uređivanje okoliša zgrade koje će uslijediti na prostoru ispred glavnog ulaza, kao i bočne zelene površine prema moru.
Dakle, radovi su pri samome kraju, te iz Grada Novigrada saznajemo kako bi trebali biti okončani krajem travnja ili pak početkom svibnja. Ipak, konkretnog datuma za otvorenje novouređenog prostora trenutno nema, pa će i sam početak njegova korištenja ovisiti o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje tada budu aktualne.

„Nakon što je proteklo gotovo 10 godina od prvih razgovora na temu rekonstrukcije novigradskog kina danas se nalazimo pred okončanjem radova na temeljitoj rekonstrukciji ovog važnog i vrijednog objekta. Novigradsko kino kao zgrada datira iz 50-ih godina prošlog stoljeća, pa su uz nju vezane i kroz nju prošle mnoge generacije Novigrađana, uz zabavu, ples, kino projekcije, kazališne predstave, koncerte, razne proslave, sve do dočeka Nove godine i obilježavanja gradskih i državnih praznika. Kino, kako ga Novigrađani zovu, bilo je centar društvenog života grada proteklih 70 godina i zato svi zajedno s nestrpljenjem očekujemo dovršetak radova i novi početak u modernim i funkcionalnim prostorima“, izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.

Obnova kino dvorane u Novigradu pri kraju

Podsjećamo, dvorana je u potpunosti „preobražena“ u polikulturni centar u kojemu će se moći održavati raznovrsni programi, a sve zahvaljujući njenoj podjeli u tri dijela. Prostor pozornice moći će se koristiti i za manje komorne predstave ili pak za vježbu, drugi je dio prostorije prvotno namijenjen publici, no isti će se moći koristiti i u svrhu predavanja, dok je treći dio prostora rezerviran za cijelu paletu otvorenih događaja, od vježbi do najrazličitijih manifestacija.

Obnova kino dvorane u Novigradu pri kraju

„Obnovom naše takozvane kino dvorane „zaokružili smo“ jedan ciklus, odnosno riješili smo pitanje društvene infrastrukture našega grada. Nadam se kako će nam situacija u budućnosti dopustiti da napravimo veće otvorenje jer bi bilo uistinu šteta za ograničeni broj uzvanika otvoriti dvoranu puno većeg kapaciteta“, rekao je Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, ujedno i predsjednik Gradskog vijeća Grada Novigrada.

Inače, vrijednost ugovorenih radova na dvorani iznosi 12,75 milijuna kuna s PDV-om, a rok za izvođenje bio je šest mjeseci, no pandemija koronavirusa je, kao i u svim ostalim segmentima društva, imala utjecaja na njegovo produljenje. U vrijeme prošlogodišnjeg lockdowna i samo je gradilište na neko vrijeme stalo. Ipak, u suradnji s izvođačima radova i njihovim kooperantima, u nastavku je sve odrađeno prema planu.

Također, navode iz Grada, rokovi se nisu pretjerano forsirali jer trenutne protuepidemiološke mjere ne bi dozvolile održavanje brojnih sadržaja planiranih u novom prostoru. Ova se situacija stoga iskoristila kako bi se maksimalno kvalitetno i temeljito odradili svi predviđeni radovi, s naglaskom na finese i detalje na uređenju interijera.

Obnova kino dvorane u Novigradu pri kraju

„Veselimo se i ponosni smo na ovaj projekt, jer će društvena i kulturna scena grada konačno i u Novigradu dobiti primjerene prostore za rad i stvaranje“, zaključio je novigradski gradonačelnik dodavši kako je ususret rekonstrukciji Grad osnovao i ustanovu Centar za manifestacije i kulturu Novigrad-Cittanova (CMIK).

Ova je ustanova, podsjećamo, nastala s ciljem objedinjenja svih manifestacija s područja Grada Novigrada, a ista će upravljati novim multimedijalnim kulturno-društvenim centrom, i to kako samom zgradom tako i programima i sadržajima koji će ispuniti ovaj novoobnovljeni prostor.

Obnova kino dvorane u Novigradu pri kraju

Dodajmo kako je CMIK formalno osnovan, te je registracija ustanove privedena kraju koncem 2019. godine, no stvarni početak njenoga rada vezan je uz početak korištenja zgrade, što će pak odrediti buduće mjere.
Ipak, nadamo se povoljnim epidemiološkim prilikama kako bi se ovaj novi prostor što prije mogao ispuniti raznovrsnim sadržajem i tako zaživjeti „punim plućima“, na radost Novigrađana i posjetitelja ovog grada.


Aleta Brattoni

Foto Kristijan Nemet

Bez struje 19. ožujka naselja u Poreču, Kašteliru, Funtani i Višnjanu

Brnjac: “Zelene propusnice” su prioritet, mogle bi stupiti na snagu prije lipnja