in

Bogata PROSLAVA DANA OPĆINE TAR – VABRIGA: Zahvalnice za Anticu Gašparini i Damira Mekiša

Foto Tanja Kocijančić

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Zajednici Talijana “Giovanni Palma” uz brojne uzvanike proslavila je danas Općina Tar-Vabriga svoj dan, kao i dan svoje zaštitnice sv. Marije Karmelske.

Najsvečaniji trenutak na sjednici bilo je uručenje zahvalnica zaslužnima, a dobili su ih ove godine Antica Gašparini i Damir Mekiš. Gašparini je već dugo godina društveno angažirana i posvećena starijim žiteljima općine kojima nesebično daruje svoje vrijeme. Mekiš je pak uspješni poduzetnik koji u Taru vodi Motodrom, a zahvalnica mu je dodijeljena zbog 20-togodišnjeg rada i turističke promocije Tara i Vabrige. Zahvalnice su im uručili načelnik Nivio Stojnić i njegov zamjenik Gaetano Benčić.

Sjednicu je otvorio predsjednik Vijeća Mladen Vojinović koji je pozdravio brojne uvažene goste, među kojima je bila zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar, prijatelji iz Vukovarsko-srijemske županije, te (grado)načelnici s Poreštine i njihovi zamjenici.

Bila je to i prigoda za svečani govor načelnika Nivija Stojnića koji je rezimirao sve najvažnije projekte općine u zadnje vrijeme. Istaknuo je kako se uvijek govori o planovima i o tome da će uskoro krenuti u realizaciju, a danas, istaknuo je, s ponosom može reći da je veći dio tih projekata i realiziran.

Izgradili smo novi dječji vrtić koji će uskoro započeti novu pedagošku godinu s dvije nove skupine, što znači da će općina uskoro imati četiri skupine djece u novom vrtiću Morski konjić i dvije u talijanskom vrtiću Paperino za ukupno više od stotinu mališana jasličke i vrtićke dobi. Otvorili smo nedavno i Kuću tradicijske gastronomije koja na jednom mjestu obuhvaća tradiciju Istre, ali i Hrvatske. Taj objekt pruža mogućnost kušanja i prezentiranja naše autohtone hrane, vina, maslinovih ulja i drugih proizvoda. Zajedno s La Botegom i u skoroj budućnosti Muzejom maslinovog ulja u kaštelu zaokružit će priču o našoj kulturi i tradiciji, naglasio je Stojnić.

Spomenuo je i Muzej ribarstva u staroj ribarskoj kući u Santa Marini, čija će realizacija krenuti već u ovoj godini. Taj će projekt predstavljati i dva arheološka nalazišta Larun i Blek, zajedno sa starorimskim uzgajalištem riba u Santa Marini. Krenulo se i s izgradnjom uljare, a upravljanje nad ribarskom lukom u Santa Marini prenijeto je na Lučku upravu Poreč koja ove godine kreće s tim projektom vrijednim više od 35 milijuna kuna, kojeg financira Ministarstvo poljoprivrede. Kreće ubrzo i rekonstrukcija starog kina gdje će se urediti pet stanova, čime kroz subvencioniranu stanogradnju žele pomoći mladim obiteljima.

-Naše investicije nisu smanjile davanja za socijalni program. Stoga je naše mjestoo poželjna destinacija za boravak, ali i za život, zaključio je Nivio Stojnić.

Čestitkama se pridružila dožupanica Ćakić Kuhar, naglasivši da je ova općina prema proračunskim prihodima po glavi stanovnika najbogatija jedinica lokalna samouprava u Istri.

-Osnova za razvoj je turizam. Prepoznati ste kao kamping destinacija, a broj turista na ovom području ljeti je i 20 puta veći od broja stanovnika. Velike prihode ova općina ulaže u brojne projekte, a uz sve to je i izrazito socijalno osjetljiva, jer brine od najmlađih do najstarijih. Naš istarski recept uspjeha jest uporan i vrijedan rad, dobro i realno planiranje i zajedništvo općina, gradova i županije, te privatnog i javnog sektora, rekla je dožupanica.

Prigodnim riječima obratili su se uzvanicima i zamjenik načelnika Benčić, te predstavnik Vukovarsko-srijemske županije Željko Cirba.

U kulturnom dijelu programa zapjevao je zbor Zajednice Talijana San Martino, a nakon svečanog dijela na druženju ispred ZT-a zapjevala je i lokalna vokalna skupina I barcaioli.

Inače, u sklopu proslave u ZT-u je sinoć otvorena izložba fotografija „S tarskih neba“ autora Mateja Damijanića. Fotografije su se mogle razgledati i danas tijekom svečane sjednice.

Proslava je počela prije podne svečanom svetom misom, a nakon toga mještani su u procesiji išli ulicama Tara.

Druženje se nastavlja i večeras na školskom igralištu – u 18.30 sati najmlađi će učiti kako se ukrašavaju ljuske jaja pod vodstvom umjetnika Zorana Lucića.

Potom u 20 sati nastupaju mažoretkinje iz Tara i Višnjana.

Nakon njih zabava se nastavlja uz Replay Band i Mambo Kingse.

Feštu će pratiti bogata gastronomska ponuda i slastice humanitarne udruge Valsanta.

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

Stancija Portun dobila novi asfalt i javnu rasvjetu

Bez vode Ladrovići i Ružići