in

BORBA KAŠTELIRACA PROTIV BAZNE STANICE T-COM-a IDE DO HRVATSKOG SABORA: I Općina i građani traže hitnu akciju ministarstava zdravstva i zaštite okoliša

Foto Ester Diklić
Foto Tanja Kocijančić

Općina Kaštelir-Labinci na nedavno održanoj tematskoj sjednici i službeno je potvrdila da je stala uz bok grupe svojih građana i njihove peticije s 685 potpisa kojom se traži žurno uklanjanje bazne stanice T-Com-a s hale tvrtke Posedel auto u Poslovnoj zoni Labinci. Naime, grupa građana u strahu za svoje i zdravlje svoje djece zatražila je sazivanje tematske sjednice vijeća, te da se na višim instancama nešto konkretno poduzme.

Vijećnici su se tako složili da ta bazna stanica koja se nalazi preblizu naselja, škole i vrtića sigurno šteti zdravlju, te da se treba ukloniti iz poslovne zone i postaviti izvan naseljenog mjesta, na vlastitom antenskom stupu. Treba se postaviti u skladu s Prostornim planom Općine Kaštelir-Labinci u kojem je HAKOM točno odredio tri pozicije na kojima te bazne stanice mogu biti.

Nadalje, zaključci koji su doneseni na toj sjednici su:

Općina podržava grupu građana i 685 potpisa građana kojim se traži micanje bazne stanice. Takav se zaključak sada šalje Hrvatskom telekomu, koji je baznu stanicu postavio na privatnom objektu.

Općinsko vijeće predlaže ministarstvima zdravstva te zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja da svatko u okviru svojih nadležnosti poduzme potrebne mjere, a s ciljem zaštite okoliša i zdravlja ljudi.

Odlučeno je da se peticija građana proslijedi Odboru za predstavke i pritužbe Hrvatskog sabora, zatim Hrvatskoj udruzi za zaštitu od elektromagnetskog zračenja, te svim istarskim saborskim zastupnicima.

Načelnik općine Enio Jugovac prenio nam je da traže od svih navedenih da o ishodu svojih postupaka izvijeste Općinsko vijeće.

-Također, čekamo i izvještaj građevinske inspekcije kojoj smo odmah prijavili slučaj, čim smo prije mjesec dana saznali od građana da je bazna stanica postavljena. Da se to dogodilo u poslovnoj zoni općina nije imala nikakvih saznanja, niti nas je netko obavijestio. Zvali su nas zabrinuti poduzetnici u poslovnoj zoni čim su primijetili da je bazna stanica postavljena, objasnio je načelnik.

U međuvremenu je grupa građana, koja je sudjelovala prošlog tjedna na tematskoj sjednici vijeća, organizirala potpisivanje peticije koja je trajala nekoliko dana. Osim toga, po naseljima su izvijestili transparente s raznim porukama kojim su izrazili protivljenje toj baznoj stanici i bojazan za zdravlje, jer se nalazi vrlo blizu školi s vrtićem, a još je bliže lokaciji u Labincima gdje se planira graditi novi vrtić.

Kako je komentirao nadalje načelnik, Hrvatska je nažalost jedina zemlja u Europskoj uniji u kojoj teleoperateri ne trebaju građevnu dozvolu za postavljanje baznih stanica za mobilnu telefoniju. Početkom svibnja ove godine Hrvatski sabor je s većinom od 77 glasova (među kojima je i zastupnik talijanske manjine Furio Radin op.a.) odbio izmjenu zakona koju je inicirala Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja, kojom se tražilo da se uvede obaveza ishođenja građevinske dozvole. Prijedlog izmjene u saborsku proceduru uputio je zastupnik Mosta Miro Bulj. Obrazloženje za odbijanje bilo je da postojeća zakonska regulativa dovoljno štiti zdravlje ljudi!?

U svakom slučaju, žitelji Općine Kaštelir-Labinci ovdje neće stati, nego će usprkos svemu nastaviti svoju građansku borbu s ciljem da se bazna stanica ukloni iz njihovog mjesta.

JAJIMA PO AUTOMOBILIMA TVRTKE POSEDEL AUTO

I mi smo se odmah prije mjesec dana kada je bazna stanica postavljena obratili vlasniku Posedel auta da nam pojasni zašto je to odlučio postaviti na svoju halu – usred naselja, odnosno htjeli smo ga pitati ima li svu urednu dokumentaciju.

 Tada nas je odbio. No, prošlog je tjedna sam zvao novinare i policiju jer su mu nepoznati počinitelji bacili jaja po novim automobilima koje prodaje u svom salonu.

Načelnik općine rekao nam je da ga je vlasnik Posedel auta tog dana nazvao i bio je jako ljut jer su mu automobili uprljani. Rekao je da takvo ponašanje ne razumije i da se ne smatra odgovornim za sve ovo što se događa. Načelnik veli da mu je tada rekao da bi bilo dobro da prisustvuje tematskoj sjednici vijeća i razgovara s vijećnicima i mještanima, što je Posedel odbio.  

U Vižinadi noćenja porasla za čak 33 posto

ŽMINJ: Istarski festival pašte 6. i 7. srpnja