in

Broj beba u Poreču narastao za 10 posto – uskoro novi vrtići u Dračevcu i Žbandaju

Grad Poreč je u prošloj godini podijelio 178 potpora za novorođenčad, čak 17 više nego u 2017. godini, za što je iz gradskog proračuna isplaćeno 267.000 kuna, odnosno 1.500 kuna po djetetu. Iako još nisu poznati službeni podaci o točnom broju novorođene djece u 2018. godini, već i sami podaci o isplaćenim potporama govore o porastu od 10 posto u odnosu na 2017., piše u priopćenju Grada Poreča.

Inače, sve veći broj novorođene djece, ali i priljev stanovništva u Poreč utječu na to da potreba za smještajem djece u vrtiće raste, pa su otvaranje novih takvih ustanova, kao one nedavno u Velom Maju, te lani nove jasličke skupine u Dječjem vrtiću Radost, ali i planiranje u drugim prigradskim naseljima, itekako dobro prihvaćene, istaknule su ravnateljice porečkih gradskih vrtića.

-Kod nas se roditelji svakodnevno informiraju o mogućnostima upisa. Veliki korak učinjen je novootvorenim dječjim vrtićem u Velom Maju u koji su primljena djeca koja su imala potrebu i rođena su do kraja 2018. godine, kaže Divna Radola, ravnateljica vrtića Radost. Ova ustanova trenutno broji 315 djece u 19 skupina, a u ovu brojku su ubrojena samo djeca s područja Poreča, vrtića Radost I i II, te Baderna, ne računajući njihove područne odjele u susjednim općinama. Inače, broj djece u svim porečkim dječjim vrtićima, gradskim i privatnim, iznosi 670 djece.

Ravnateljica talijanskog vrtića Paperino, Nataša Musizza, kaže da u Velom Maju rade prema potrebama građana, gdje za jaslice trenutno vlada najveći interes, ali i postoji mogućnost za prenamjenom u vrtić. Paperino trenutno broji stotinjak djece u glavnom i područnim odjelima (Varvari i Veli Maj). Dodaje kako su upravo ovi vrtići u manjim ili prigradskim naseljima najbolji za prilagodbu djece.

– Ovdje se stvara bliskost, obiteljska atmosfera, i to je za djecu najbolje, jedan nadstandard, jer pruža djeci okruženje kakvo trebaju, kaže Musizza. U vrtićima su trenutno upisana sva djeca koja su prilikom upisa zadovoljila uvjete, a tijekom godine, ukoliko se pruže mogućnosti i djeca zadovolje uvjete, moguća su dodatna primanja.

Gradonačelnik Loris Peršurić dodaje kako će Grad idući tjedan raspisati natječaj za izvođenje radova u Dračevcu, gdje će se postojeća javna građevina rekonstruirati u područni odjel talijanskog vrtića Paperino za dvije skupine djece, za što je dobiveno 80 postotno sufinanciranje iz Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020.godine. U pripremi je i hrvatski vrtić u Žbandaju, za što je Grad dobio sredstva Ministarstva demografije, socijalne politike i mladih. Grad će i novac za izgradnju tražiti na nekom od njihovih natječaja.

Grad Poreč provodi brojne mjere kojima nastoji zadržati visoki standard i pomaže mladim obiteljima da ostanu na ovom području. To je između ostalog, sufinanciranje smještaja u vrtićima, te produženog boravka u školama, koji je besplatan za djecu iz socijalno ugroženih obitelji.

Za vrtiće je u 2019. planirano izdvojiti 22 milijuna kuna, uz navedene vrtiće u Velom Maju i Dračevcu, u pripremi je projekt produženog radnog vremena u jednom od gradskih vrtića, u vrtićima se u cijelosti financiraju troškovi za 7 asistenata djeci s posebnim potrebama. Također, Grad sufinancira ili financira nabavu udžbenika i ostale opreme za školu za ranjive skupine (za 100-tinjak učenika), besplatnu marendu za oko 30 djece u socijalnoj potrebi, sufinancira produženi boravak u svim osnovnim školama za oko 230 učenika, su/financira troškove za 11 asistenata učenicima s teškoćama u osnovnim školama. Također, sufinanciraju se troškovi prijevoza učenicima srednjih škola (za 150 učenika) koji se školuju u srednjim školama u Poreču i susjednim gradovima (Buje, Pazin, Rovinj, Pula), stipendira se 100 učenika i studenata godišnje.

Grad s gotovo 450.000 kuna sufinancira dodatne programe u srednjim školama (fakultativni programi, međunarodna suradnja i međunarodna natjecanja, strukovna natjecanja, dani otvorene nastave, plaće profesora talijanskog…), ulaže se u opremu i uređenje dječjih igrališta, bračna savjetovališta, hranu za dojenčad u socijalno osjetljivim obiteljima, rane intervencije za djecu s neurorizicima, radionice i igraonice u dječjoj knjižnici, zaključuje se u priopćenju Grada Poreča.

darivanje krvi crveni križ

POREČ: U akciji darivanja krvi traže se grupe A+ i 0+

Poreč: Pronašao streljivo na šufitu, pa ga predao policiji