in

BUJE – Gotova energetska obnova vrtića vrijedna 7 milijuna kuna koja je značajno poboljšala uvjete boravka djece i odgajatelja

Konferencija u Bujama - Vižintin i Kukić (drugi i treći s lijeva) - Foto Tanja Kocijančić

Završnom konferencijom za medije danas je i službeno okončana generacijski važna investicija za Buje koja je trajala dvije godine – sedam milijuna kuna vrijedna energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića Buje i Talijanskog vrtića „Mrvica”, što je najveći projekt u ciklusu obnove javnih objekata na području ovoga grada. Uz gradonačelnika Fabrizija Vižintina prisutni su bili direktor Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić sa suradnicima, pročelnica upravnog odjela za prostorno uređenje i upravljanje gradskom imovinom Jelena Bojić, savjetnica za gradnju i investicije Danijela Batoš Lazar, ravnateljice vrtića Loris Primožić i Francesca Deklić, te predstavnici izvođača radova i nadzora.

Loris Premužić i Francesca Deklić – Foto Tanja Kocijančić

Odmah smo prepoznali važnost projekata energetske učinkovitosti u području javnih zgrada, ali i bitnu pomoć koju možemo dobiti od Fonda. Pa smo tako prije tri godine krenuli u niz projekata energetske obnove. Izuzetno sam ponosan što smo uspjeli obnoviti ovu zgradu staru 40 godina koja je bila u energetskom E razredu. Sada je kao nova i služit će našim sugrađanima u idućim desetljećima, naglasio je gradonačelnik.

Dodao je da su ovakvom obnovom došli do najvećeg odgojnog i pedagoškog standarda za djecu.

Mališani iz Dječjeg vrtića Buje – Foto Tanja Kocijančić

Fond nam je puno pomogao. Prijavili smo se na javni natječaj i dobili značajna bespovratna sredstva. Investicija je stajala 7 milijuna, od Fonda smo dobili 1,6 milijuna i dodatno smo dobili još 2,6 milijuna kuna na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja za financiranje projekata iz fondova EU. To je značajna financijska injekcija koja je pomogla da se cijeli ovaj projekt realizira. Hvala svima na angažmanu, posebno našim ravnateljicama koje su najviše podnosile sve radove zadnje dvije godine. Trebalo je djecu organizirati, a došla je i korona koja je dodatno otežala izvođenje radova, kazao je Vižintin.

Direktor Fonda Kukić rekao je kako je ovo doista jedan od najvrjednijih projekata koje je Grad Buje ostvario iz EU sredstava. Od tih 7 milijuna kuna još je veća vrijednost to što nova zgrada ima poboljšane uvjete boravka najmlađih.

Mališani iz talijanskog vrtića Mrvica – Foto Tanja Kocijančić

Ovaj vrtić odličan je primjer kako starija gradnja može dobiti novi sjaj. Zgrada je od niskog razreda dosegla visok A+ razred i ostvarit će se uštede energije veće od 50 posto. U vrtićima kroz rad s djecom oblikujemo i njihovu budućnost. Zato im moramo omogućiti prostor u kojem će s veseljem boraviti i u kojem od najranije dobi mogu vidjeti kako je važno živjeti zeleno i u suživotu s prirodom. Solarni paneli na krovu, spremnici za odvajanje potpada, učinkovita stolarija i LED rasvjeta samo su neke stvari s kojima se ovaj vrtić odsad može pohvaliti, naglasio je direktor Fonda.

Presica ispred vrtića povodom završetka projekta – Buje – Foto Tanja Kocijančić

Svoj ponos i zadovoljstvo istaknule su i ravnateljice vrtića Premužić i Deklić. Veseli ih što je gradonačelnik ispunio ono što je od prvog dana govorio – da će se obnova vrtića dogoditi. Sada djeca konačno borave u zgradi s vrlo visokim standardom i više se neće smrzavati zimi a ljeti grijati u prevrućim prostorima. Zahvalile su se na kraju svima koji su doprinijeli realizaciji ovog važnog projekta, uz zaključak da nije bilo lako tijekom dvije godine uskladiti rad vrtića, sigurnost djece i zahtjevne radove, ali sve je odrađeno bez problema.

Fabrizio Vižintin – novi energetski certifikat za vrtić – Foto Tanja Kocijančić

Valja spomenuti da je neposredno prije energetske obnove vrtićka zgrada dograđena za novih 400 kvadratnih metara. Ta je investicija koštala Grad Buje još 5 milijuna kuna i realizirana je u godinu dana s raznim dodatnim radovima u unutrašnjosti, čime su također znatno poboljšani prostorni i drugi uvjeti za rad.

Zgrada Dječjeg vrtića izgrađena je 1983. godine, jedna je od najvećih po površini od zgrada vrtića. Energetska obnova obuhvatila je izolaciju krova, podova, svih okolnih zidova gradnjom nove fasade i ugradnju nove stolarije. Osim toga radova montirane su foto ćelije za grijanje vode i proizvodnju električne energije, pa će stoga očekuju uštede za energente čak 52 posto.

Dograđeni dio vrtića – Foto Tanja Kocijančić

Tome su pridonijeli i radovi unutar zgrade u kojoj je instaliran novi sustav grijanja ugradnjom tzv. dizalice topline, a umjesto klasične instalirana je LED rasvjeta. Važan detalj koji će doprinijeti uštedama su fotonaponske ćelije, odnosno kolektori na krovu iz kojih se sada energija koristi za grijanje vode, a dio proizvedene električne energije usmjerava se u javnu mrežu, uz naplatu, odnosno kompenzaciju troškova.

U kratkom programu, organiziranom prema epidemiološkim pravilima, sudjelovala su djeca iz oba vrtića koja su nastupila pjevajući i plešući pred uzvanicima.

Dograđeni dio vrtića – Foto Tanja Kocijančić

Istarski stožer donio odluku o nužnim mjerama do 10. svibnja

TAR: Za načelnika u utrci dva kandidata, objavljene i liste za vijeće