in

CASANOVA opet u Vrsaru: Postavljen brončani kip najpoznatijeg zavodnika 18. stoljeća

Foto Tanja Kocijančić

Vrsar je dobio brončani  kip najpoznatijeg zavodnika 18. stoljeća – Giacoma Casanove koji je proteklog vikenda postavljen na klupicu ispred bivšeg sjedišta Turističke zajednice u starom gradu.

Općina i Turistička zajednica Vrsara odlučile su turistički valorizirati to što je poznati zavodnik Casanova u 18. stoljeću boravio u njihovom gradiću, a što je i zapisao u svojim glasovitim memoarima.

Želja im je bila ovime još više oživjeti starogradsku jezgru. Casanova je u prirodnoj veličini i sjedi na klupi, tako da će se posjetitelji moći uz njega sjesti i fotografirati za uspomenu.

Ideju su Vrsarani podijelili s umjetnikom, akademskim kiparom Nikolom Džajom, ujedno i prof. kiparstva na Umjetničkoj akademiji i profesorom mentorom na Međunarodnoj studentskoj kiparskoj školi Montraker u Vrsaru.

-Inicijativa za izradu kipa Casanove  je potekla  2018. godine od Općine i TZ-a.

Te godine došlo je do prvih razgovora  o mogućnosti  izvedbe kipa u stojećoj pozi na lokaciji ispred budućeg malog muzeja Casanove. Nakon što smo napravili skicu i fotomontažu na toj lokaciji, zaključili smo da se mjesto gdje bi ga postavili ipak treba promijeniti i premjestiti iz grada. Zajedničkim dogovorom došli smo do nove lokacije – na kamenoj klupi kod ulaznih vrata u stari grad, priča nam prof. Džaja.

Zatim je prošle godine dogovoreno da kipar napravi još dvije skice kipa Casanove u sjedećoj pozi  na kamenoj  klupi. Tad se Općinsko vijeće odlučilo za jednu od skica po kojoj je izveden kip u prirodnoj veličini.

-Sjedeća poza  kipa Casanove  proizišla je iz  ideje za interakcijom kipa i promatrača, te mogućnost sjedenja i fotografiranja s njim. Na ovaj način posjetitelji Vrsara mogu se upoznati  s činjenicom da je Casanova posjetio ovaj gradić i ovjekovječiti  fotografijom taj trenutak. S kipom Casanove Vrsar dobiva, osim ulice koja nosi njegovo ime, još jednu atrakciju, ispričao nam je prof. Džaja.

Proces modeliranja kipa u glini je trajao oko tri mjeseca, skupa s lijevanjem u gips u  kiparevom atelijeru  u Splitu. Potom je lijevanje kipa u broncu je izvedeno u ljevaonici Ujević u Zagrebu.

Vrsar je godinama organizirao festival ljubavi i erotike Casanovafest, kojeg više nema, a sada se svake godine održavaju vrlo uspješne i odlično posjećene ture pod nazivom Casanova Tour. Trebale su već početi, no korona-kriza ih je trenutno odgodila.

Giacomo Girolamo Casanova Chevalier De Seingalt, rođen u Veneciji, bio je zavodnik koji je pripadao europskom elitnom krugu 18. stoljeća. Svestrani intelektualac, violinist, špijun, diplomat te na koncu i pisac, često je povezivan sa skandalima, u pravilu vezanima uz žene, a nakon burnih sedamdesetak godina života složio je nekoliko tomova papira ispisanog čistom erotikom svoga života i tu životnu priču kojoj bi mnogi zavidjeli nazvao jednostavno Historie de ma vie, odnosno Povijest mog života, piše na web stranici Istra Inspirita koji godinama izvodi poznate Casanovine ture po Vrsaru.

U 18. stoljeću, točnije u dva navrata 1743. i 1744. Casanova je boravio u Vrsaru. Prvi je put, kako sam navodi u svojim memoarima koji su poslužili kao izvor za scenarij inovativne ture Casanova Tour, posjetio Vrsar na tri dana u kolovozu 1743. godine, još kao siromašan i neugledan svećenik. Drugi je put dospio kao vojnik tijekom putovanja s mletačkog otočića Malamocco, kada se njegov brod noću usidrio u vrsarskome pristaništu.

Giacomo Casanova, kojeg prati glas najvećeg ljubavnika u povijesti, u Vrsar se vraćao, navodno, zbog lijepih Vrsaranki.

Istra, 28. travnja: Od 25 ispitanih briseva SVI NEGATIVNI

U Radmanima obilježena 76. godišnjica pogibije Ane Guštin