in

Cijeli tjedan MUP pojačano kontrolira korištenje pojasa

Ilustracija MUP

U cilju smanjenja teških posljedica u prometnim nesrećama, na području Policijske uprave istarske u skladu s akcijama ROADPOL, od 4. do 10. travnja, provest će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva. Policijski službenici obavljati će nadzor korištenja sigurnosnog pojasa kod vozača i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama za vozače i putnike koji nisu vezani sigurnosnim pojasevima propisana je novčana kazna od 1.000 kuna.
 
Sva svjetska istraživanja ukazuju da korištenja sigurnosnih pojaseva ako su pravilno postavljeni i korišteni smanjuju rizik od ozljeđivanja pri sudaru. Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka teških ozljeda pri sudarima. Zato je Zakonom propisano da su vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa.
 
Sigurnosni pojasevi najvažniji su element pasivne sigurnosti. Oni su zadnja linija obrane kod prometnih nesreća. Jedino pojasevi mogu zadržati tijelo vozača i putnika u vozilu i spriječiti teške posljedice.
 
Policijska uprava istarska poziva vozače i putnike da radi vlastite sigurnosti tijekom vožnje koriste sigurnosni pojas.

policija foto pu istarska mup promet

Uhvaćen na Ipsilonu zbog vožnje od 161 km na sat

policija mup ilustracija

Fizički napao i pokrao 81-godišnjaka