in

Članovi porečkog UDVDR-a posjetili zadarske putove Domovinskog rata

Branitelji Poreštine posjetili Zadar

Pedesetak članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Podružnice Istarske županije – Ogranka Poreč obišlo je proteklog vikenda tijekom trodnevnog boravka Zadar i okolicu. Putovanje je ostvareno u sklopu programa rada ogranka pod nazivom „Putevima Domovinskog rata“ u kojem se članovi žele upoznati s ratnim djelovanjima tijekom Domovinskog rata diljem Hrvatske.

Nakon puta tijekom kojeg ih je pratila lagana kišica, približivši se Zadru zaustavili su se na Masleničkom mostu kod spomen obilježja, kako bi odali počast sudionicima akcije Maslenica. Dočekao ih je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zadarske županije Ivica Mikulić sa suradnicima. Predstavnici porečkog ogranka i zadarske udruge položili su vijence i zapalili svijeće za sve poginule hrvatske branitelje, a pukovnik HV-a Ante Žoni Maksan na osebujan način detaljno je opisao djelovanja u akciji Maslenica. Nakon toga obišli su Kašić i odali počast stradalim u akciji Malenica. Ostatak dana proveli su u obilasku kulturno povijesnih znamenitosti Zadra.

Porečki bivši branitelji u obilasku Zadra
Porečki bivši branitelji u obilasku Zadra

Dugog dana najprije su položili vijenac na gradskom groblju za sve poginule i nestale hrvatske branitelje da bi nakon toga obišli Dračevac, Škabrnju i Ražovljevu glavicu s koje se pruža divan pogled na Ravne kotare. Domaćini su ih na svakom punktu upoznali sa zbivanjima tijekom Domovinskom rata i nadljudskim naporima hrvatskih branitelja u obrani svoje domovine, a sudionici su odali počast svim poginulim braniteljima polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomen obilježja, što su učinili i trećeg dana u Perušiću prilikom povratka. Prolaskom kroz Liku Mirko Buić, predsjednik ogranka, ukratko je podsjetio na događanja od 1992. do 1995. godine, kad su pripadnici Porečkog bataljuna boravili na obrambenim položajima na širem području Perušića, u Ličkom Osiku, te u VRO Oluja.

Ovom aktivnošću članova ogranka ostvaren je osnovni cilj, a to je druženje sudionika Domovinskog rata, te odavanje dužnog poštovanja suborcima koji su svoje živote utkali u temelje samostane i suverene Republike Hrvatske. Putovanje članova porečkog Ogranka UDVDR financijski i materijalno su pomogli Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Poreč, općine Vrsar, Tar, Funtana, Vižinada, Višnjan i Lovreč, trgovačko poduzeća Montraker iz Vrsara i Agrolaguna d.d. Poreč, javlja Boris Šverko.

Branitelji Poreštine posjetili Zadar
Branitelji Poreštine posjetili Zadar

Foto di Mikes-Photography da Pixabay

Bez vode 8. studenog 2023. 10 naselja kod Višnjana i 9 ulica u Poreču

Foto Žkk Istra Poreč

POREČ: Tea Štetić druga u pojedinačnom natjecanju, ukupno četiri ih ide na državno natjecanje