in

Apel istarske policije za veću sigurnost pješaka – POŠTUJTE PROMETNE PROPISE I PRAVILA

Foto: PixaBay.com

Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u cestovnom prometu, Policijska uprava istarska apelira na sve sudionike u cestovnom prometu da poštuju prometne propise i sigurnosna pravila.

Na području Postaje prometne policije Pula u četvrtak je provedena akcija usmjerena na sprječavanje nastanaka prometnih nesreća u kojima sudjeluju pješaci, pa su tako policijski službenici od 15 do 20 sati kontrolirali 36 vozila i utvrdili 24 prekršaja. Od toga utvrđena su 12 prekršaja vozača oduzimanja prednosti prolaska pješaku, pet prekršaja prolaska pješaka preko crvenog svjetla te sedam ostalih prekršaja.

Kako bi se povećala sigurnost pješaka policija pelira na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu:

-Usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik!

-Zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz!

-Ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu!

Ujedno podsjeća pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:

-Koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika!

-Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga!

-Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom!

-Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja!

-Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila!

Hand Made Fest

Pula: Danas Hand Made Fest u Domu hrvatskih branitelja

musko zdravlje

Muško zdravlje je u ozbiljnoj krizi