in

Auto udario u dijete na romobilu

Ilustracija

Jučer, 23. svibnja oko 21.15 sati, u Medulinu se dogodila prometna nesreća u kojoj je lakše ozlijeđeno dijete. Nesreća se dogodila kada se dijete, koje nije bilo označeno reflektirajućom opremom, nepropisno kretalo romobilom kolnikom Ulice Brajdine. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Burle, dijete je izvan obilježenog pješačkog prijelaza započelo neoprezno prelaziti kolnik, pri čemu je u njega udario automobil Hyundai, njemačke registarske oznake, kojim je upravljao 53-godišnji njemački državljanin. U prometnoj nesreći  dijete je lakše ozlijeđeno.

Kako bi se povećala sigurnost vozača romobila i kako bi se spriječilo njihovo ozljeđivanje, policija savjetuje da tijekom vožnje nose kacigu, štitnike i reflektirajuću odjeću. Navedeno nije zakonska obveza, no preporuča se kako bi se izbjeglo ozljeđivanje prilikom eventualnog pada ili sudara s drugim vozilom. Isto tako, policija apelira na vozače romobila da se pridržavaju prometnih propisa i da uvažavaju druge sudionike u prometu, pogotovo pješake.

Naime, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je kako je na kolniku zabranjeno igranje, vožnja dječjim biciklom, romobilom i koturaljkama, kao i sanjkanje, skijanje i slično. Budući da je kretanje romobilom zabranjeno kolnikom, a romobil se ne može smatrati ni biciklom da bi se mogao kretati biciklističkom stazom, iz zakona proizlazi da se romobilom može kretati samo površinom kojom se kreću pješaci. Budući da se pješakom smatra i vozač romobila, zakonom je propisano da će se novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kazniti za prekršaj pješak ako postupi suprotno odredbama zakona, dakle ako upravlja romobilom kolnikom, priopćila je istarska policija 24. svibnja.

Nakon ponovljenih izbora MARČANU nastavlja voditi Predrag Pliško

Slovenci provalili u lokal u Bašaniji