in

Drama u Istri: Šteta nakon požara u marini u Medulinu ogromna

Foto Općina Medulin

U velikom požaru koji je u srijedu u ranim jutarnjim satim buknuo u marini u Medulinu izgorjela su 22 plovila. Požar je nešto prije 7 sati stavljen pod kontrolu, a u njemu nitko nije stradao.

Istarska policija je objavila sljedeće: “Policija je danas oko 3.55 sati zaprimila dojavu o požaru u marini u Medulinu. Prema dosad prikupljenim informacijama, požar je zahvatio dvadesetak plovila. Gašenje požara je u tijeku, a nakon što vatrogasci ugase požar i kada će to dozvoliti sigurnosni uvjeti, policijski službenici obavit će očevid u suradnji s inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja.”

Donosimo u cijelosti priopćenje Općine Medulin:

“Noćas je Medulin bio svjedok tužnog događaja – požara koji se dogodio u medulinskoj luci. Oko 3:55 sati, vatrogasci su primili dojavu o požaru u nautičkom dijelu naše luke, otvorenom za javni promet, a kojom upravlja Lučka uprava Pula. Reagirali su brzo i hrabro, s 15-ak ljudi i četiri vozila, te su odmah krenuli u odvajanje zahvaćenih plovila i gašenje požara.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac bio je prisutan na licu mjesta od samog početka, pružajući podršku i pomažući službama.

Lučka uprava Pula je također odmah reagirala, pomažući u gašenju požara i spašavanju onoga sto se može spasiti.  Posebno zaslužnim pokazali su se i pojedinci koji su gotovo “suludom” hrabrošću koja se vidi samo u najtežim situacijama skakali u more, odvezivali brodove, te vlastitim plovilima gurali buktinje. Želimo zahvaliti našim vatrogascima, djelatnicima Lučke uprave Pula, djelatnicima Buže, članovima DVD-a Medulin i svim našim mještanima koji su pružali pomoć u ovoj teškoj situaciji.

Šteta koju je požar prouzročio je ogromna, kako materijalno tako i emotivno. Ne možemo zanemariti činjenicu da su neki od izgorjelih brodova bili ne samo materijalno vrijedni, već dragocjeni za njihove vlasnike – simboli uspomena, avantura i snova. Unatoč tome, imamo sreću da nema ozlijeđenih osoba. Ipak, važno je istaknuti da posljedice požara ne smiju biti ignorirane. Emocije su razumljivo visoke među našim sugrađanima.

“Nezapamćena tragedija zadesila je Medulin, našu luku i naše brodove. Iako je sama luka pod ingerencijom Lučke uprave Pula, osjećamo veliku odgovornost i potrebu staviti se na raspolaganje za što skorije saniranje nastale štete. Teška noć je iza nas, međutim moram zahvaliti svim mještanima, službama i svima koji su noćas pomagali spasiti što više brodica. Ovakve stvari se ne smiju ponavljati te pozivam sve nadležne državne službe na promptnu i koordiniranu akciju” izjavio je načelnik Ivan Kirac.

Jos uvijek nije poznat uzrok požara, ali zajedno s nadležnim tijelima, obvezujemo se da ćemo inzistirati na temeljitoj istrazi ovog događaja. Hvala svima koji su pružili pomoć i podršku, te molimo za razumijevanje i strpljenje dok se situacija dalje razvija.”

Kako piše Jutarnji.hr, jednom je Puljaninu mehaničar ujutro javio za požar, no stigao je kada je već sve bilo gotovo. Na vezu je imao jahtu u Medulinu samo jedan dan. Jahta vrijedna 100 tisuća eura već je bila prodana, polog je plaćen. Novi ju je vlasnik trebao preuzeti.

– Prodao sam taj brod i dobio sam avans za njega. Trebao je ići dalje. Ne bih plakao zbog ovoga što se dogodilo. Sretan sam da sam živ. Ne znam što sada. Nikad mi se to nije dogodilo. Pretpostavljam da postoji osiguranje i da treba vidjeti koji je razlog zašto se to dogodilo. Moje je mišljenje da se to dogodilo na nekoj barci gdje je krenula vatra i da je to uzrokovalo ostatak požara. Po mojoj logici osiguranje te barke trebalo bi pokriti štetu drugih brodica. Moj je brod osiguran, ali nemam kasko osiguranje. Ne znam što sada. U svakom slučaju, što bude bude. Peh, izjavio je za Jutarnji list Puljanin gledajući prema zgarištu u medulinskoj luci u nevjerici.

igra go open poreč

U Poreču uspješno održan 31. Croatian Go Open. Donosimo imena naj boljih

bicikli bicikl ilustracija policija mup

U Istri ukraden bicikl. Evo na što upozorava policija