in

Dvije provale u vozila u istoj ulici – Ukradeni mobitel i ženska torbica

Ilustracija MUP

Pulska policija zaprimila je prijave o dvije krađe iz vozila koje su se dogodile u noći sa 4. na 5. srpnja u Brunjakovoj ulici.

Naime, nepoznati počinitelj je iz nezaključanog vozila riječkih registracijskih oznaka otuđio mobitel čime je 41-godišnjem hrvatskom državljaninu nanio materijalnu štetu od nekoliko tisuća kuna, dok je iz nezaključanog vozila pulskih registracijskih oznaka otuđio žensku torbicu, zvučnik, bluetooth slušalice i putnu ispravu, čime je slovenska državljanka oštećena također za nekoliko tisuća kuna.

Kako bi se spriječili ovakvi događaji, Policijska uprava istarska skreće pozornost građanima na modalitete krađa i provala u vozila te na mjere koje svatko može poduzeti, a koje će smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela.

Provale i krađe iz osobnih vozila najčešće se događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ili obrazovnih ustanova, i to u poslijepodnevnim i u večernjim satima.  Najčešći oblik provala u automobile je kroz bočna stakla, na način da se razbije staklo i ukradu se predmeti koje lopov prve uoči ili nađe u vozilu. Da bi se spriječile  provale u vozila i krađe iz vozila nije potrebno nikakvo novčano ulaganje, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

Kako bi se zaštitili od provala i krađa iz vozila savjetujemo:

  • parkirajte na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu,
  • ne ostavljajte vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na vidljivim mjestima unutar vozila,
  • kada napuštate vozilo i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave i zaključajte vozilo,
  • sva vrata vozila i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, zatvarajte pomični krov i prozore,
  • ako imate mogućnost, izvucite audio i video opremu iz vašeg vozila,
  • kada bacite pogled na vaš parkirani automobil, bacite pogled i na susjedov jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora.

policija traka prometna nesreća

TEŠKE OZLJEDE: Passatom oduzeo prednost vozaču skutera

noćna prometna policija nesreća noć mrak mračna

BUJE: Ukrao električne kablove. Policija ga uhvatila na djelu