in

Istarska policija 2 žene tereti za gospodarski kriminal – Gotovo 290.000 eura štete zbog utaje poreze, mešetarenje nekretninama, lažiranje iskaza…

Ilustracija - Foto Gerd Altmann za Pixabay

Osumnjičena 50-godišnjakinja je oštetila pravnu osobu i državni proračun za više od 285 tisuća eura

Istarska policija je dovršila kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 50-godišnjakinja, kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Pule, počinila kaznena djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, utaje poreza ili carine i davanja lažnog iskaza, a zajedno sa 26-godišnjakinjom je počinila i kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Naime, 50-godišnjakinju se sumnjiči da je u svibnju 2021. godine, kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Pule, sačinila kupoprodajni ugovor za prodaju više nekretnina, dok je kupac istih bila 26-godišnjakinja. Nekretnine joj je prodala po znatno manjoj cijeni, iako je znala da je vrijednost nekretnina znatno veća.

Također ju se sumnjiči da je u listopadu 2020. godine na štetu trgovačkog društva, na račun najma objekta u Puli, neovlašteno obavljala isplate na bankovne račune fizičkih osoba, znajući da je nekretnina u vlasništvu 26-godišnjakinje, a obavila je i više isplata s računa tvrtke na svoj osobni račun. Tom prilikom isplate nije prikazivala u poslovnom knjigama, a u poslovnim knjigama nije prikazala ni prodaje nekretnina koje su bile u vlasništvu društva, odnosno izbjegla je knjižiti i isknjižiti kupovinu i prodaju nekretnina.

Nadalje, 50-godišnjakinja je 19. listopada 2022. godine, s ciljem registriranja sebe kao osnivača odnosno člana uprave u trgovačkom društvu, vlastoručnim potpisom ovjerila izjavu o nepostojanju nepodmirenih dugovanja na osnovi poreza, iako je znala da ima nepodmirenih dugovanja na ime poreznog duga i ostalih doprinosa.

Ukupna materijalna šteta počinjena na štetu trgovačkog društva i državnog proračuna iznosi više od 285 tisuća eura. 

Protiv osumnjičenih se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku, objavila je istarska policija 21. ožujka 2024.

Foto OŠ Tar-Vabriga

TAR: Učenice osvojile medalju na istarskom natjecanju u futsalu

Foto Pixabay ilustracija kriptovaluta bitcoin

Još jedan Istrijan “nasjeo”: Preko aplikacije upoznao ”stručnjaka” za kriptovalute i ostao bez novca