in

Istarska tvrtka nasjela na prijevaru i ostala bez puno novca: Presreli im e-poštu i dali drugi račun za uplatu

Foto vicky gharat za Pixabay - Ilustracija

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja, a policija upozorava građane na oblik poslovnih prijevara, odnosno prijevara s računima (BEC – Business Email Compromise)

Umaška policija istražuje slučaj poslovne prijevare, u kojem je je tvrtka iz Buja oštećena za nekoliko desetaka tisuća eura.

Tvrtka je početkom prošle godine od svog redovnog dobavljača iz Kine naručila rezervne dijelove za stroj te je uplatila predujam na račun dobavljača, dok je ostatak novca trebao biti isplaćen prije same isporuke robe. Tvrtka je u travnju, temeljem dostavljene druge fakture, obavila  preostalo plaćanje naručene robe, no nakon uplate utvrđeno je kako  bankovni račun ne pripada dobavljaču. Naime, nepoznati počinitelj presreo je računalne podatke te je tvrtki poslao fakturu na kojoj su se nalazili podaci drugog bankovnog računa, a ne računa na koji je uplaćen prvi dio uplate.

Riječ je o obliku poslovne prijevare, odnosno prijevare s računima (BEC – Business Email Compromise). Kod ovakvih događaja počinitelji se predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun. 

Policija upozorava poslodavce i djelatnike da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja. Odredite kontaktne osobe za rad s tvrtkama s kojima redovito surađujete i dobro provjeravajte sve račune zbog mogućih nepravilnosti. Za isplate iznad određenog praga, predlaže se uspostavljanje postupka potvrde ispravnosti bankovnog računa i primatelja, a kada je račun plaćen, obavijestite o tome primatelja. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju!

Izvor Policijska uprava istarska

Foto Policijska uprava istarska

POREČ: Pijan i bez dozvole. Policajci uhitili prometnog recidivistu

Foto Pixabay ilustracija kriptovaluta bitcoin

Još tri prijevare u Istri s kriptovalutama – Tražili ih bankovne podatke i PIN-ove, pa im skinuli novac s računa