in

Istarskim ipsilonom vozila u suprotnom smjeru

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

Protiv vozačice je podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu, a policija upozorava građane da pripaze na prometnu signalizaciju

Policija je jučer, 21. ožujka nešto iza 14 sati, zaprimila dojavu o automobilu koji se kreće kolnikom autoceste iz smjera Rogovići u smjeru tunela Učka suprotnom kolničkom trakom, odnosno u zabranjenom smjeru.
Brzom reakcijom svih nadležnih službi, spriječene su teže posljedice te je 66-godišnja vozačica automobila Fiat, pulske registracijske oznake, koja se u promet suprotnom kolničkom trakom uključila na odmorištu Rebri, isključena iz prometa kod čvorišta Lupoglav.

Policijski službenici su protiv neoprezne vozačice podnijeli optužni prijedlog nadležnom sudu poradi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

Policijska uprava istarska upozorava da je vožnja u suprotnom smjeru zasigurno jedan od najtežih prekršaja koje vozač može napraviti na autocesti. Vrlo često takav prekršaj rezultira prometnim nesrećama i stradanjima osoba.

Razlog vožnje u suprotnom smjeru na autocestama najčešće je povezan s nepažnjom i nedostatnom koncentracijom vozača prilikom uključivanja na kolnik prometnice (premorenost, neiskustvo u vožnji autocestom, alkohol i dr.), a znatno rjeđe se radi o nepoznavanju prometne signalizacije ili samim nedostacima prometne signalizacije. 

Savjeti vozačima koji primijete vozilo koje vozi u krivom smjeru ili nakon obavijesti HAK-a:

 • brzinu kretanja vozila smanjite na 40 km/h
 • koristite samo desnu prometnu traku, ne koristite traku za pretjecanje (ne koristite krajnju lijevu prometnu traku)
 • ne koristite traku za zaustavljanje vozila u nuždi (koja bi trebala ostati prohodna za hitne službe)
 • ne pretječite vozila
 • ostanite na radijskom kanalu na kojemu se daju obavijesti HAK-a
 • slijedite upute policije te upute djelatnika autocesta, pridržavati se postavljenoj promjenjivoj ili privremenoj prometnoj signalizaciji. 

Savjeti vozačima koji su ušli na autocestu u pogrešnom smjeru:

 • NE okrećite se na autocesti
 • NE vozite unatrag
 • onoga trenutka kada ste vidjeli svjetla vozila iz suprotnog smjera, ODMAH skrenite na traku za zaustavljanje u nuždi (za vozila iz suprotnog smjera)
 • uključite sve pokazivače smjera i izađite iz vozila
 • obucite reflektirajući prsluk i udaljite se od automobila, po mogućnosti na rub ceste ili na zelenu površinu
 • nazovite 112 ili 192 i pričekajte dolazak policijskih službenika koji će vas na siguran način izvesti s autoceste. 

Upozoravamo vozače da prilikom uključivanja na autocestu obrate pozornost i da poštuju postavljenu prometnu signalizaciju i da se ne okreću polukružno kako se ne bi kretali u zabranjenom smjeru autoceste, odnosno kako ne bi došlo do prometnih nesreća i neželjenih posljedica.

bolnica pula foto tanja kocijančić srpanj 2021

Hitan sastanak o manjku osoblja u pulskoj bolnici: Odjel pedijatrije neće se zatvoriti. Traži se pomoć svih gradova i općina za smještaj

Foto Policijska uprava istarska

U prometnoj kontroli uhvatili 22-godišnju dilericu droge. Pokušala pobjeći policiji