in

ISTRA: Kod kuće držao pet ručnih bombi. Predao ih je policiji

Foto MUP - Ilustracija

Policija poziva građane koji nedozvoljeno posjeduju spomenuta sredstva da ih predaju u sklopu akcije ”Manje oružja, manje tragedija”

Pulskoj policiji je jučer građanin, koji je želio ostati anoniman, dragovoljno predao pet komada neeksplodiranih eksplozivnih sredstava, i to tri komada ručnih bombi M50  i dva komada ručnih bombi M75. O događaju su odmah obaviješteni djelatnici protueksplozijske jedinice Rijeka koji su preuzeli pet ručnih bombi.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takva sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

U cilju zaštite svih građana i ovom prilikom molimo građane koji nedozvoljeno posjeduju spomenuta sredstva da ih ne ostavljaju na javnim prostorima u prirodi, a posebno ne u kontejnerima za odlaganje otpada ili u parkovima, odnosno, na mjestima koja su dostupna ostalim građanima. Ta eksplozivna sredstva moguće je bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija predati policiji u sklopu akcije ”Manje oružja, manje tragedija”, a za što je  dovoljno nazvati broj 192 ili najbližu policijsku postaju, objavila je istarska policija 9. svibnja 2023.

Ilustracija - Foto Policijska uprava sisačko-moslavačke

Krivudao po Istarskom ipsilonu, vozio prebrzo, kroz prozor bacao predmete, bježao policiji…

Foto Tanja Kocijančić

Poreč, općine, Plava Laguna i Valamar doniraju vrijedne uređaje Domu zdravlja i obnavljaju radiološku ordinaciju