in

Istra: Na parkiralištu trgovačkog centra ulovili 19-godišnjaka kako koristi pirotehničko sredstvo kategorije F2

Ilustracija - Foto Policijska uprava istarska

Policija poziva građane ako već moraju koristiti pirotehniku, da onda to čine sigurno i sukladno propisima

Policijski službenici su 15. prosinca oko 23.05 sati na parkiralištu trgovačkog centra u Puli zatekli 19-godišnjaka kako koristi pirotehničko sredstvo kategorije F2, čija je uporaba dozvoljena samo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, policija je 19-godišnjaku izdala prekršajni nalog i oduzela ostatak pirotehničkog sredstva.

-Podsjećamo da od 2021. godine više nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe. Ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina od 15. prosinca do 1. siječnja u ovlaštenim prodavaonicama, a njihova uporaba dozvoljena je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Radi se o raketama i boxovima – kutijama sa vatrometom koje ulaze u razred F2 i F3.

Naglašavamo kako navedena sredstva nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana. Kazne za građane kreću se od 660 do 1.990 eura, a za pravne osobe od 1.320 do 3.980 eura, ovisno o vrsti prekršaja. Policija i ove godine provodi svoju tradicionalnu akciju ”Mir i dobro” te apeliramo na građane da se suzdrže od uporabe pirotehnike, no ako je već moraju koristiti, da to čine sigurno i odgovorno, objavila je istarska policija 17. prosinca 2023.

policija traka mjesto nesreće

Pljačka kladionice u Istri: Uz prijetnju pištoljem otuđio novac

plamenik plin kuća pixsell

Eksplozija zbog curenja plina na sjeveru Istre: Ozlijeđen 96-godišnjak