in

ISTRA: Oštetio firmu i državu za gotovo 100 tisuća eura

Ilustracija - Foto Gerd Altmann za Pixabay

Osumnjičeni je oštetio trgovačko društvo i državni proračun za gotovo 100 tisuća eura

Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije dovršili su kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da je 45-godišnji hrvatski državljanin počinio kaznena djela pronevjera, utaja poreza ili carine te povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Osumnjičeni je, nakon što je 2021. godine trgovačko društvo preneseno na drugog vlasnika i obavljena je promjena sjedišta pravne osobe, nastavio i dalje upravljati trgovačkim društvom te je od 13. listopada do 31. prosinca 2021. godine, s poslovnog računa trgovačkog društva, bez ikakvog pravnog osnova, u nekoliko navrata podignuo oko 78 tisuća eura.

Muškarca se također sumnjiči da je utajio porez, odnosno da iako je temeljem sačinjenih i izdanih izlaznih računa obračunao i naplatio porez na dodanu vrijednost, nikada nije sačinio niti predao mjesečne prijave poreza na dodanu vrijednost. Time je oštetio državni proračun za oko 21 tisuću eura.

Osim toga,  nije uredno i pravodobno vodio poslovne knjige društva pa tako računi nemaju kronološki slijed, nije podnosio mjesečne prijave poreza na dodanu vrijednost, a poslovne knjige društva učinio je nedostupnima, s obzirom da je trgovačko društvo fiktivno prebacio na novog vlasnika, iako je on i dalje njime upravljao.

Protiv osumnjičenog je podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, objavila je istarska policija 24. kolovoza 2023.

NE OBJAVLJUJ OVU FOTKU

Obrtnička komora: Obrti u godinu dana zaposlili 10.000 ljudi

noćna prometna policija nesreća noć mrak mračna

NOĆ U ISTRI: Pod utjecajem alkohola izletio s ceste i udario u stablo. Ozlijeđena suvozačica