in

Izazvao nesreću s 1.84 promila: Prešao na nogostup i udario u stup rasvjete

Foto Policijska uprava istarska

Pulska prometna policija 18. siječnja oko 15 sati postupala je po dojavi da je u Ulici braće Ilić u Fažani došlo do prometne nesreće.

Nesreća se dogodila kada je 38-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1.84 promila upravljao teretnim vozilom Citroen, pulske registracijske oznake. Dolaskom na raskrižje, uslijed bitno smanjenih vozačkih sposobnosti uzrokovanih alkoholom, izgubio je kontrolu nad vozilom i prešao na nogostup, gdje je prednjim djelom vozila naletio na stup nosača rasvjetnog tijela.

U nesreći nitko nije stradao, no nastala je materijalna šteta. Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, sankcioniran je novčanom kaznom od 1.450 eura te mu je izrečena zabrana upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od šest mjeseci.

Na opasnosti od vožnje pod utjecajem alkohola policija neprestano upozorava. Već i male količine alkohola negativno utječu na sposobnost vozača, otežavaju mu zapažanje i usporavaju reakcije. Vozač postaje neoprezan i sklon kršenju prometnih propisa,  umanjuje opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Često vozači misle da su sposobni za vožnju, bez obzira na to što su konzumirali alkohol, no bitno je podsjetiti da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.

Izvor PU istarska

požar vatra ilustracija

U požaru izgorjela kamp kućica – Netko ju je namjerno zapalio…

Požar kuće u Režancima - Foto Vatrogasci JVP Pula

Još nije poznat uzrok požara kuće u Režancima