in

JOŠ JEDAN IZGUBLJEN ŽIVOT: Sletio s ceste, udario u stablo i poginuo kod Prodola

Jučer, 15. travnja oko 19.35 sati, izvan naselja Prodol dogodila se prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao 42-godišnjak. 

Nesreća se dogodila kada je 42-godišnjak upravljao automobilom Kia, pulske registarske oznake, kolnikom državne ceste D66, iz smjera Pule prema Barbanu. Vozač je po izlasku iz desnog zavoja, zbog neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad automobilom, sletio van kolnika i udario u stablo. 

Vozač je od zadobivenih teških ozljeda oko 22.10 sati preminuo u pulskoj bolnici. Nadležni državni odvjetnik naložio je obdukciju na tijelu preminulog. 

Ovo je druga prometna nesreća s poginulim osobama ove godine na istarskim cestama, od njih ukupno četiri, koja se dogodila zbog neprilagođene ili nepropisne brzine te stoga Policijska uprava istarska ponovno skreće pozornost vozačima da prilagode brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti. Neprilagođena brzina jedan od glavnih uzročnika najtežih prometnih nesreća, dok se korištenjem sigurnosnog pojasa mogu smanjiti ozlijede kod sudionika prometne nesreće. Naime, ovo je treći smrtno stradali vozač koji nije bio vezan sigurnosnim pojasom. Policija stoga ponovno upozorava vozače i sve druge putnike u vozilima da se vežu sigurnosnim pojasom prije svake vožnje, pa i ona najkraće. 

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila. U trenutku prometne nesreće, funkcija sigurnosnog pojasa je da zadrži vozača i putnike u sjedištima te time spriječi izlijetanje iz vozila ili udarce tijelom o unutrašnje dijelove vozila. Korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Za nekorištenje sigurnosnog pojasa propisana je novčana kazna u iznosu od 1.000 kuna, no pojas treba koristiti ne zbog policije ili plaćanja kazne, već zbog vlastite sigurnosti.

bicikl korona covid

Istra u petak – 19 novozaraženih i porast broja hospitaliziranih

policija traka

ŽBANDAJ: Opljačkana trgovina