in

Još jedan pješak stradao na pješakom prijelazu. Udario ga 80-godišnji vozač

Ilustracija - Foto Policijska uprava istarska

Kako bi se povećala sigurnost pješaka u prometu, policija poziva vozače, ali i pješake na poštivanje prometnih propisa

U prometnoj nesreći, koja se dogodila jučer oko 11.45 sati na pulskoj rivi, lakše je ozlijeđena jedna osoba. Nesreća se dogodila kada je 80-godišnjak upravljao automobilom Volkswagen, pulske registracijske oznake. Dolaskom do raskrižja s kružnim tokom prometa Ulice Riva i Starih statuta, vozač je započeo skretati udesno te je zbog nepropisne brzine kretanja naletio na 73-godišnjeg pješaka koji je kolnik Ulice Riva prelazio preko obilježenog pješačkog prijelaza. U nesreći je pješak lakše ozlijeđen.
 
Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, Policijska uprava istarska apelira na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu:

  • Usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik!
  • Zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz!
  • Ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu!

 
Ujedno podsjećamo pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:

  • Koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika!
  • Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga!
  • Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom!
  • Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja!
  • Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila!

Više o sigurnom sudjelovanju pješaka u prometu možete pročitati i u preventivnom letku Policijske uprave istarske ”Poštujući propise uvijek stižem”.

Foto Gradska knjižnica Poreč

OD ČETVRTKA: Što nam BOOKtiga 2022. u paketu donosi?

Foto Dom Poreč

POREČ: Berba grožđa i u Domu za starije i nemoćne