in

KAZNENA PRIJAVA zbog izazivanja požara šume kod GAMBETIĆA

Foto: MUP

Policija je podnijela prijavu protiv 59-godišnjeg muškarca zbog izazivanja opasnosti za život ljudi i imovinu, objavila je danas Policijska uprava istarska.  

Porečka policija provela je kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 59-godišnjak počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Muškarca se sumnjiči da je u subotu, 23. ožujka, oko 11.30 sati, na zemljištu kod naselja Gambetići palio korov te mu je vatra izmaknula kontroli i zahvatila okolnu šumu, travu i nisko raslinje.

Požar su ugasili vatrogasci u 16 sati, a policijski službenici su zajedno s inspektorom zaštite od požara obavili očevid. Utvrđeno je kako je u požaru izgorjelo oko 20 hektara trava, niskog raslinja i šume.

Protiv osumnjičenog se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

Policijska uprava istarska podsjeća građane da je za svako loženje vatre na otvorenom prostoru potrebno pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe. Kako bi se spriječilo da se prilikom loženja vatre na otvorenom prostoru,  plamen proširi na druge objekte ili površine, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti:

  • tvari koje se spaljuju moraju se odložiti na dovoljnu udaljenost od objekata i površina koje bi vatra i dim mogli ugroziti – vodova električne energije, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata;
  • loženje vatre potrebno je izbjegavati u slučaju jačeg vjetra;
  • oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti odgovarajući sigurnosni pojas, a materijal koji se spaljuje preporuča se rasporediti na manje hrpe:
  • ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara;
  • uz mjesto spaljivanja potrebito je osigurati priručna sredstva za gašenje (lopate, vodu i dr.);
  • spaljivanje obavljati danju kada su za to pogodne vremenske prilike;
  • nakon spaljivanja potrebito je mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti;
  • u slučaju gubitka nadzora nad vatrom, ODMAH obavijestiti vatrogasce na broj telefona 193.

novac

POREČ: Rusima iz apartmana ukraden novac

NESREĆU U FLENGIMA sinoć izazvao vozač s 1.75 promila i bez vozačke dozvole