in

Kod Sv. Lovreča, Umaga i Pule vozači naletjeli na divljač

Foto Policijska uprava istarska

Policija upozorava vozače da obrate pozornost na neočekivanu pojavu divljači na cestama, pogotovo u noćnim i ranojutarnjim satima

Foto: Ilustracija

Tijekom jučerašnjeg dana na istarskim prometnicama zabilježena su tri naleta na divljač.

Prvi nalet dogodio se oko 4 sata, kada je 21-godišnji talijanski državljanin upravljao automobilom Alfa, talijanske registracijske oznake, od Premanture prema Banjolama. Vozaču je ispred vozila iznenada istrčala divlja svinja te ju je udario prednjim dijelom Alfe, nakon čega je životinja pobjegla s mjesta nesreće.

Oko 7.30 sati kod mjesta Đuba na području Umaga 25-godišnjak je upravljao automobilom BMW, pulske registracijske oznake te je udario u srnu koja mu je istrčala pred vozilo, a nakon sudara udaljila se s mjesta događaja. Nalet na srnu dogodio se i kod Svetog Lovreča oko 19 sati, kada je 51-godišnjak upravljao automobilom Audi, pulske registracijske oznake. Životinja uginula na mjestu događaja te ju je preuzeo lovnik nadležnog lovačkog društva.

Kako bi se izbjegle prometne nesreće i  neugodnosti  zbog šteta koje nastaju naletom vozila na divljač  potrebno je pridržavati se prometnih propisa glede ograničenja brzine kretanja vozila, predviđati moguće opasnosti i pratiti znakove upozorenja „divljač na cesti“,  a koji označavaju područje na kojima divljač često prelazi preko ceste.

Naime, divljač u svojoj dnevnoj i sezonskoj migraciji prelazi prometnice svih kategorija, od lokalnih cesta pa čak do autocesta, čime se povećava opasnosti od naleta vozila na divljač. Tijekom cijele godine policija evidentira takve štetne događaje u prometu, a posebno je to izraženo u hladnije doba godine, odnosno u jesen i zimu u noćnim i ranojutarnjim satima. 

Za štetu trećim osobama nastalu na javnoj cesti zbog naleta na divljač odgovara se po osnovi krivnje, odnosno odgovornost za štetu nastalu na vozilu koju prouzroči divljač, snosi:

  • vozač ako se utvrdi da je upravljao vozilom protivno odredbama propisa kojima je uređeno područje o sigurnosti prometa na cestama i postojećim prometnim znakovima izričitih naredbi
  • pravna osoba ovlaštena upravljati javnom cestom prema odredbama Zakona o cestama, ukoliko javna cesta, a na zahtjev osobe koja gospodari lovištem, nije označena prometnom signalizacijom i opremom sukladno posebnim propisima
  • lovoovlaštenik na čijem je lovištu nastala šteta ako se utvrdi da je šteta nastala zbog provođenja lova.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska upozorava vozače da budu maksimalno oprezni na cestama pogotovo u jutarnjim satima te da prilagode  brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti, objavila je istarska policija 3. siječnja 2023.

foto policija rotacija automobil patrola

PRVE U EURIMA: Odbili testiranje na droge pa dobili velike kazne

Foto Istarska županija

Županija dodijelila 190 tisuća eura potpora gospodarstvenicima