in

MARČANA/ROVINJ: Vozili totalno pijani – Jedan uhićen, a drugi dobio visoku novčanu kaznu

Foto: PixaBay.com

Zbog vožnje u pijanom stanju, pulska prometna i rovinjska policija isključila iz prometa dvojicu vozača


Policijski službenici Postaje prometne policije Pula su jučer oko 12,20 sati na državnoj cesti D66 Pula-Marčana zaustavili  automobil Mercedes, pulske registarske oznake, kojim je upravljao 64-godišnjak. Obavljenim nadzorom utvrđeno je da vozač upravlja automobilom pod utjecajem alkohola od 2,36 promila i da je namjeravao otputovati u Rijeku. Vozač je isključen iz prometa i  smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozaču je izrečena novčana kazna od 9.400 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca, priopćeno je iz PU istarske.

Rovinjska policija je jučer oko 19,35 sati na državnoj cesti D303 kod naselja Turnina u kontroli prometa zatekla 55-godišnjaka koji je upravljao automobilom Renault, pulske registarske oznake, pod utjecajem alkohola od 1,87 promila. Provjerom je utvrđeno da vozač upravlja automobilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole i za vrijeme dok mu je vozačka dozvola nevažeća. Vozač je uhićen i smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, protiv vozača se podnosi optužni prijedlog.

Budući već manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača, a istovremeno povećavaju njihovo samopouzdanje te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa, policija upozorava vozače da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola te savjetuje vozače koji su konzumirali ili planiraju konzumirati alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan! 

Istra prekinula svoj ‘korona free’ niz – 12. svibnja imamo JEDNOG POZITIVNOG – stranog državljanina u Rovinju!

Djelatnicima istarskog Zavoda za hitnu pomoć zahvalnice za predani rad tijekom pandemije