in

Mislila da trguje naftom. Ostala bez 67.000 eura

Ilustracija - Foto Gerd Altmann za Pixabay

Investicijske prijevare obećavaju brzu i značajnu dobit i sigurnost investicije, a građani često budu oštećeni za velike novčane iznose

Jučer, 21. rujna, 45-godišnjakinja iz Bjelovara prijavila je kako je oštećena računalnom prijevarom. Oštećena je na društvenoj mreži pronašla članak o ulaganju u naftu, sirovine i kriptovalute. U prilogu članku ostavila je svoje podatke za kontakt nakon čega ju je , tijekom tri mjeseca, kontaktiralo putem telefonskih poziva, elektroničke pošte i aplikacija za komunikaciju više osoba koje su 45-godišnjakinju uvjerile da je ulaganjem u naftu ostvarila veliku dobit. Za isplatu dobiti uvjetovali su plaćanje poreza na dobit, pa je 45-godišnjakinja u više desetaka uplata uplatila više od 67 tisuća eura, a dobit od ulaganja nije dobila.

Još jednom upozoravamo građane na investicijske prijevare putem društvenih mreža. Kod takvih prijevara najčešće se nude unosne investicijske mogućnosti kao što su dionice, obveznice, kriptovalute, nafta, plemeniti metali, strana zemljišta ili alternativna energija.

Znakovi koji mogu ukazivati da je riječ o prijevari su učestali nenajavljeni pozivi koji obećavaju brzu i značajnu dobit i sigurnost investicije. Još jedan indikator da se radi o prijevari je prikazivanje kako je ponuda dostupna samo ograničeno vrijeme, te da je dostupna samo vama i traži se da je ne dijelite s drugim osobama.

Ono što građani mogu učiniti da se zaštite od ovakvog oblika kriminala je da potraže nepristran financijski savjet prije nego ulože sredstva.

Potrebna je sumnjičavost i dodatan oprez kod ponuda koje obećavaju brzu i veliku zaradu i svijest da ako se čini da je nešto predobro da bi bilo istina vrlo vjerojatno i nije istina.

Građani koji su već do sada uložili u ovaj oblik prijevare trebaju biti dodatno oprezni i čuvati se budućih prijevara jer će ih prevaranti vjerojatno ponovo ciljati ili prodati njihove podatke drugim prevarantima.

Foto Grad Poreč - Dom za starije i nemoćne

Dom za starije postaje deveti javni objekt u Poreču sa solarnom elektranom

Otvoreno državno padobransko prvenstvo u Poreču

JESEN U POREČU: Vikend prepun događanja uz jet ski i prvenstvo u jet skiju, koncert, regatu, plesni festival…