in

MUP: Građani primaju lažne e-mailove ministarstva i banaka – Ne otvarajte ih!

Foto vicky gharat za Pixabay - Ilustracija

Pravo koje se u poruci navodi ne postoji u hrvatskom sustavu socijalne skrbi pa stoga MUP upozorava građane da se radi o prijevari

Proteklih dana na veći broj adresa elektroničke pošte različitih primatelja u Hrvatskoj dostavljena je lažna poruka naslova ‘Potvrda o prihvaćanju automatskog zahtjeva za pomoć u stanovanju’, u potpisu koje se navodi Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. U poruci se navodi odobrenje ‘zahtjeva za pomoć u stanovanju za 2023. godinu’. Pravo koje se u poruci navodi ne postoji u hrvatskom sustavu socijalne skrbi stoga MUP upozorava građane da se radi o prijevari.

Također je uočena phishing kampanja usmjerena na klijente Raiffeisen banke te OTP banke. Klijentima OTP banke s lažne email adrese info@otp-hrvatska.com šalju se „phishing“ poruke elektroničke pošte u kojima se građane navodi na lažnu stranicu OTP banke na kojoj se traži unos podataka o internetskom bankarstvu. Skrećemo pozornost da se na lažnoj stranici OTP banke nalazi domena otp-hrvatska.com dok je ispravna domena otpbanka.hr.

Upozoravaju sve primatelje navedenih poruka da se radi o lažnim porukama odnosno pokušaju prijevare te da ne otvaraju niti koriste poveznice unutar poruka.

Savjetujeu da poruku obrišete i da na nju ne odgovarate.

Više o prijevarama s lažnim stranicama banaka te drugim oblicima internetskih prijevara:

Spoof bank websites_HR

Internet prijevare

Izvor MUP Rvnateljstvo policije

3. MTB Parenzana - Foto Slavko Ledić

Eurozastupnici traže sigurniji biciklizam, više staza i parkinga

Foto DeguStazione Tar

TAR: Marende u DeguStazioneu od 20. do 24. veljače