in

MUP najavio još jednu prometnu akciju nadzora korištenja pojasa i nepropisne uporabe mobitela

Ilustracija MUP

Policijski službenici sutra će kontrolirati koriste li vozači i putnici sigurnosni pojas te poštuju li vozači odredbe o nekorištenju mobitela

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula će u utorak, 13. lipnja od 9 do 14 sati, provesti preventivno-represivnu prometnu akciju ”Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje”.

Na području Postaje prometne policije Pula-Pola u pet mjeseci 2023. godine, zabilježeno je 162 prometnih nesreća, što je 28% manje nego u 2022. godini kada je zabilježeno 226 prometnih nesreća.

U prometnim nesrećama tijekom prvih pet mjeseci 2023. godine smrtno su stradale dvije osobe – jedan vozač i jedan putnik u osobnom automobilu koji nisu koristili sigurnosni pojas. Teške tjelesne ozlijede zadobilo je 11 osoba, a lakše su ozlijeđene 64 osobe.

U navedenom razdoblju utvrđena su 5228 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih 894 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 740 prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Pravilno vezivanje sigurnosnim pojasom smanjuje rizik od ozljeđivanja te pridonosi smanjenju opasnosti od nastanka teških ozljeda  pri prometnim nesrećama stoga apeliramo na vozače i putnike u motornim vozilima da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom. Također apeliramo da tijekom vožnje ne koriste mobitel i druge uređaje uporabom ruku, budući da njihovo korištenje tijekom upravljanja vozilom značajno umanjuje sposobnost pravovremenog reagiranja, objavila je istarska policija 12. lipnja 2023.

Izvor Policijska uprava istarska

Istra: Kaznili ga s 1.300 eura zbog vožnje pod utjecajem alkohola

Foto DeguStazione Tar hrana delicije rižoto

TAR: Ovo su marende u DeguStazioneu do 16. lipnja