in

MUP savjetuje kako zaštititi dom ako idete na put

Ilustracija PU istarska

Policija savjetuje građane da prije odlaska na put poduzmu mjere zaštite svog doma kako ne bi postali žrtve provale

Foto: PU istarska

Provalnici djeluju upravo u vrijeme kada u domovima nema njihovih vlasnika pa stoga u vrijeme odlaska na skijanje, godišnje odmore ili putovanja treba pojačati oprez i poduzeti neke od mjera samozaštite.

Tijekom protekle godine na području Policijske uprave istarske evidentirane su 124 provale u domove, odnosno u kuće i stanove. Po načinu počinjenja provala najčešće se radilo o nasilnom otvaranju vrata ili prozora, a ponekad su počinitelji koristili priliku kada su vlasnici ostavili djelomično otvoren prozor ili balkonska vrata.

Provale u obiteljske kuće i stanove, osim materijalne štete, za posljedicu imaju i narušavanje intime doma žrtava, što tim kaznenim djelima daje dodatnu težinu, odnosno umanjuje subjektivni osjećaj sigurnosti građana u njihovom vlastitom domu.

Stoga, u cilju prevencije provala i krađa iz domova, posebice ako građani odlaze na putovanje, policija preporuča poduzimanje odgovarajućih i jednostavnih mjera samozaštite: 

 • zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma
 • ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata
 • ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće ili ispod kamena)
 • ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu
 • ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na društvenim mrežama o tome da ste odsutni iz svog doma
 • ne spremajte cvijeće s balkona i prozora jer i na taj način dajete poruku da ste odsutni
 • novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama ili u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer počinitelji najprije traže upravo na tim mjestima
 • zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše  mogli identificirati
 • novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima
 • spremite ljestve i druge predmete  koje bi provalnici mogli koristiti,
 • ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete. 

Također,  ukoliko ste po povratku u svom domu zatekli provalnika  ne pokušavajte ga sami uhvatiti jer je možda naoružan, a  vaša i sigurnost vaše obitelji je najvažnija. Odmah nazovite policiju na broj 192! Policiji u hvatanju počinitelja možete pomoći i ukoliko dobro upamtite osobni opis počinitelja, a ako se udaljio vozilo, marku vozila i registracijsku oznaku.

U slučaju da  počinitelja niste zatekli u svom domu,  odmah pozovite policiju i ništa ne dirajte ili spremajte kako ne bi uništili korisne tragove koji policiji mogu pomoći u pronalasku počinitelja.

Kako bi se građani osvijestili o sigurnosti svog doma i kako bi se smanjila mogućnost provala, policijski službenici za prevenciju Policijske uprave istarske izradili su letak ”Kao smanjiti mogućnost provale u kuće i stanove”. U letku građani mogu kroz nekoliko jednostavnih pitanja vidjeti koliko je njihov dom siguran od provale. Odgovorite i vi na pitanja i provjerite sigurnost svog doma.

Izvor PU istarska

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

Na Ipsilonu: Zaspao za volanom pa sletio s ceste

sportfest poreč 2021

POREČ Croatia Cup 2023: Hrvatska spremna za dvoboj sa Sjevernom Makedonijom