in

Na području Poreča dvije provale u vozila. Vlasnice dosta oštećene

Foto Policijska uprava istarska

Policija skreće pozornost građanima na modalitete krađa i provala u vozila te na mjere koje svatko može poduzeti, a koje će smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela

Na porečkom području posljednjih dana evidentirane su dvije krađe iz otključanih automobila.
U noći s 23. na 24. prosinca u Korčulanskoj ulici nepoznati je počinitelj iz otključanog automobila, pulske registracijske oznake, otuđio novac i druge predmete, čime je 34-godišnju vlasnicu oštetio za više desetaka eura.

Drugi događaj evidentiran je jučer u večernjim satima na parkiralištu u Ulici Rade Končara, gdje je nepoznati počinitelj iz otključanog automobila, pulske registracijske oznake, otuđio torbicu s mobitelom, fotoaparatom i novčanikom. Time je 37-godišnju vlasnicu oštetio za nekoliko stotina eura.

Policijski službenici tragaju za počiniteljem ili počiniteljima, a kako bi se spriječili ovakvi događaji, Policijska uprava istarska skreće pozornost građanima na modalitete krađa i provala u vozila te na mjere koje svatko može poduzeti, a koje će smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela.

Provale i krađe iz osobnih vozila najčešće se događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ili obrazovnih ustanova, i to u poslijepodnevnim i u večernjim satima.  Najčešći oblik provala u automobile je kroz bočna stakla, na način da se razbije staklo i ukradu se predmeti koje lopov prve uoči ili nađe u vozilu. Da bi se spriječile  provale u vozila i krađe iz vozila nije potrebno nikakvo novčano ulaganje, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

Kako bi se zaštitili od provala i krađa iz vozila savjetujemo:

  • parkirajte na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu,
  • ne ostavljajte vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na vidljivim mjestima unutar vozila,
  • kada napuštate vozilo i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave i zaključajte vozilo,
  • sva vrata vozila i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, zatvarajte pomični krov i prozore,
  • ako imate mogućnost, izvucite audio i video opremu iz vašeg vozila,
  • kada bacite pogled na vaš parkirani automobil, bacite pogled i na susjedov jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora.
policija

U Kukcima kraj Poreča udario maloljetnog pješaka pa pobjegao. Policija moli za pomoć!

policija traka mjesto nesreće

Produženi vikend na istarskim cestama: 18 nesreća i šest ozlijeđenih