in

Našli mine na bivšem vojnom poligonu pa pozvali policiju

Foto MUP

Policija upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, odmah nazovu broj 192

Policija je u subotu, 19. ožujka, zaprimila dojavu građanina koji je oko 12 sati uz makadamski put koji vodi od Bresta prema Planiku pronašao minsko-eksplozivno sredstvo. Na mjesto događaja izašao je policijski službenik protueksplozijske zaštite koji je utvrdio da se radi o minobacačkoj mini, porijeklom iz doba JNA (Jugoslavenske narodne armije), iz vremena dok je na tom području bio vojni poligon.

Policijski službenik uništio je minu na mjestu pronalaska u kontroliranim uvjetima, a tijekom policijskog postupanja pristupio je još jedan građanin koji je prijavio da je također pronašao minsko-eksplozivna sredstva na zemljištu udaljenom oko kilometar od mjesta pronalaska prvog sredstva.

Policijski službenici obišli su odmah i navedeno zemljište te su pronašli tri minobacačke mine, dvije tromblonske trenutne mine i jednu tromblonsku kumulativnu minu, sve iz doba JNA. Pronađene mine na mjestu pronalaska uništio je djelatnik protueksplozijske zaštite.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takva sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

U cilju zaštite svih građana i ovom prilikom molimo građane koji nedozvoljeno posjeduju spomenuta sredstva da ih ne ostavljaju na javnim prostorima u prirodi, a posebno ne u kontejnerima za odlaganje otpada ili u parkovima, odnosno, na mjestima koja su dostupna ostalim građanima. Ta eksplozivna sredstva moguće je bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija predati policiji u sklopu akcije ”Manje oružja, manje tragedija”, a za što je  dovoljno nazvati broj 192 ili najbližu policijsku postaju.

Foto&test PU istarska

Volonteri u akciji - Foto Eko aktivisti grada Vodnjana eko akcija skupljanje otpada smeće

Vodnjanski eko aktivisti opet u akciji: Čistoću će nadzirati čak 15 kamera

policija pixabay

Pijan BMW-om izazvao nesreću u Novoj Vasi – Udario drugi auto i pobjegao