in

NE NASJEDAJTE! Pokušaj prevare u Poreču: Ispred Galerije članovi lažne udruge traže potpise i donacije

Foto Tanja Kocijančić - Ilustracija - Galerija shopping centar u Poreču

Traženje raznih vrsta donacija za nepostojeće udruge nije neka novost, a obično se to događa na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi. To nije prvi put da se ljudi koji glume „gluhe“ pojavljuju u Poreču. Koliko smo čitali ovih dana – ima ih i po drugim mjestima u Istri, ali i Hrvatskoj.

Čitateljica nam je javila da je jučer popodne bila u shopping centru Galerija u Poreču te da ju je za rukav nakon izlaska iz trgovine povukla mlađa ženska osoba. Glumeći gluhonijemu rukom je pokazala na papir na kojem je pisalo Regionalna udruga za gluhe i tjelesno potlačene ljude i za siromašnu djecu želi otvoriti međunarodni centar. Naravno da je pokušala zatražiti potpis i novac, ali čitateljica kaže da je samo otišla, znajući da se radi o prevari. Javila nam se nakon što je na portalima pročitala da se to ovih dana isto dogodilo u Puli.

Djevojka je zaustavljala ljude ispred trgovina, a neki su i potpisivali. Htjela je upozoriti ljude da ne nasjedaju, jer će novac dati prevarantima.
Sličnu je priču objavio i, primjerice, dubrovački Dulist, koji piše da je na papiru bio i prijevod na engleski jezik koji ih je doveo i do upozorenja talijanske policije – na očito prevarante!
Naime, državna policija Italije upozorila je svoje građane na lažne dobrotvore koji im nude dokument sličan ovom koje su žene nudile i kod nas.

-Oni koji vam pokažu ovaj dokument ne prikupljaju novac u dobrotvorne svrhe niti za udruge gluhih, upozorila je talijanska policija u tamošnjim medijima te dodala kako je riječ o lažnim dobrovoljcima ili tobožnjim osobama oštećena sluha koji samo žele dobiti novac ili pokrasti ljude kojima se obraćaju iskorištavajući njihovu nepažnju.

Kako je nadalje objavio Dulist, Sličan modus operandi već je zabilježen u više navrata u Zagrebu, ali i po drugim gradovima. Portal ZG-magazin domogao se, naime, fotografije sličnog dokumenta.

Slično se ovog tjedno dogodilo i u Puli, ispred bolnice na parkiralištu i unutar bolnice, na hodniku. Također je čitatelj upozorio a o tome je pisao REgional Express.
“Krenuo sam vaditi mobitel iz džepa, da ga fotografiram. On je mislio da vadim novčanik, i počeo mi se zahvaljivati. Kada je vidio da sam izvadio mobitel, i da ga mislim fotografirati, prekrio je lice listom papira s potpisima, i krenuo prema izlazu. Čim je primijetio da ga slijedim s mobitelom u ruci, u namjeri da ga fotografiram, ubrzao je hod i izjurio iz zgrade.”, objasnio je čitatelj za Regional Express.

Članak iz Pule možete pročitati na Regional Express na linku
https://www.regionalexpress.hr/site/more/upozorenje-graanima-lazhna-udruga-prikuplja-donacije-na-parkiralishtu-ope-bolnice-pula

Članak Dulista pogledajte ovdje https://dulist.hr/ne-nasjedajte-cuvajte-se-navodnih-donacija-za-medunarodni-centar-za-osobe-ostecena-sluha/842601/

dan žena poreč

Iza gotovo svih porečkih gradskih ustanova, odjela i tvrtki stoje upravo – žene!

Foto Općina Vrsar

Prijem za Dan žena: Načelnik Vrsara istaknuo njihovu važnu ulogu za boljitak zajednice