in

Nova internetska prijevara u Istri: Lopovu poslao fotografiju svoje kartice i ostao bez novca

Foto vicky gharat za Pixabay - Ilustracija

Policija savjetuje građane kako je izrazito važno zaštititi osobne podatke, a time i podatke o bankovnim karticama

Pulska policija istražuje slučaj prijevare u kojem je 70-godišnji hrvatski državljanin oštećen za više stotina eura. Oštećeni je putem društvene mreže oglasio prodaju masažne kade te mu se putem aplikacije za razmjenu poruka javila osoba zainteresirana za kupnju. Nakon što su dogovorili kupnju, oštećeni je napravio snimku svoje bankovne kartice i poslao je nepoznatoj osobi koja je potom obavila nekoliko transakcija, odnosno ”skinula” 70-godišnjaku novac s računa. Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje i utvrđuju okolnosti događaja.

Iz navedenog primjera vidljivo je kako je izrazito važno štiti svoje osobne podatke, a time i podatke o bankovnim karticama. Nezaštićeni podaci u rukama počinitelja mogu se upotrijebiti prilikom počinjenja različitih kaznenih djela, a žrtvama mogu stvoriti i niz drugih problema.

Podatke o broju bankovne kartice, PIN broju i troznamenkastom CVV broju na poleđini bankovne kartice, kao i svoje osobne podatke, građani ne bi trebali ustupati nepoznatim osobama.

Podsjećamo, ako vam netko treba uplatiti novac, dovoljno je da mu pošaljete broj računa (IBAN). Ne trebate dostavljati druge podatke, a pogotovo ne broj kartice i CVV broj na poleđini kartice.

O zlouporabi bankovnih kartica građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192, objavila je istarska policija 18. kolovoza 2023.

policija motori motocikl mup

Istarska policija najavila akciju nadzora vozača mopeda i motocikala, a posebno na jednoj dionici

Foto Policijska uprava istarska

U stanu u Umagu uzgajao marihuanu. Zanimljivo je gdje je biljke skrivao