in

NOVIGRAD: Skrivao ručno rađeni pištolj koji je zakonom zabranjen

Foto Policijska uprava istarska

Ako policija tijekom svojih aktivnosti pronađe oružje koje je zakonom zabranjeno, tada će se protiv osobe pokrenuti kazneni postupak – izbjegnite takve situacije i predajte dragovoljno oružje
Policijski službenici Policijske postaje Umag s ispostavom Buje proveli su kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da je 67-godišnjak počinio kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Nakon što je 10. svibnja uz ogradu kuće u Novigradu pronađen pištolj sa streljivom u cijevi, policijski službenici otkrili su kako pištolj pripada 67-godišnjaku koji ga je zametnuo prije nekoliko mjeseci kada je čistio ostavu. Također je utvrđeno kako se radi o ručno izrađenom, jednometnom, pištolju čije posjedovanje je zakonom zabranjeno (oružje kategorije A) te će policija protiv 67-godišnjaka podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Policijska uprava istarska podsjeća građane da je zakonom zabranjeno posjedovati oružje koje spada u A kategoriju. U navedenu kategoriju spadaju:

eksplozivni vojni projektili i bacači
automatsko vatreno oružje
skriveno ili prikriveno oružje
streljivo s pancirnim, eksplozivnim ili zapaljivim projektilima te projektili za takvo streljivo
streljivo za pištolje i revolvere koje ima ekspanzijski učinak te projektili za takvo streljivo, osim streljiva za lov ili sportsko oružje za osobe kojima je dozvoljeno koristiti ga
automatsko vatreno oružje koje je prepravljeno u poluautomatsko vatreno oružje
bilo koje od sljedećeg poluautomatskog vatrenog oružja sa središnjom udarnom iglom (kratko vatreno oružje koje omogućuje ispaljivanje više od 21 naboja bez ponovnog punjenja, ako je spremnik kapaciteta većeg od 20 naboja dio tog vatrenog oružja ili ako je u njega umetnut odvojivi spremnik kapaciteta većeg od 20 naboja; dugo vatreno oružje koje omogućuje ispaljivanje više od 11 naboja bez ponovnog punjenja, ako je spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja dio vatrenog oružja ili ako je u njega umetnut odvojivi spremnik kapaciteta većeg od 10 naboja
poluautomatsko dugo vatreno oružje (npr. vatreno oružje izvorno namijenjeno ispaljivanju s ramena) koje se može smanjiti na dužinu manju od 60 cm, a da ne izgubi svoju funkciju, i to sklopivim ili teleskopskim nastavkom ili nastavkom koji se može ukloniti bez upotrebe alata
vojno i policijsko oružje
eksplozivno oružje i njegovi dijelovi
oružje koje je izrađeno ili prerađeno bez odobrenja
sve vrste oružja s integriranim prigušivačima, prigušivači namijenjeni oružju i dijelovi za prigušivač,
svako vatreno oružje u ovoj kategoriji koje je prepravljeno da ispaljuje streljivo bez projektila, neškodljive nadražujuće tvari, druge aktivne tvari ili pirotehničko streljivo ili u paradno ili akustično.

Pozivamo građane koji posjeduju neko od spomenutih vrsta oružja da ga dragovoljno predaju policiji te da u tom slučaju neće snositi nikakve sankcije, odnosno protiv njih se neće pokrenuti ni kazneni ni prekršajni postupak.

Ako policija pronađe tijekom svojih aktivnosti oružje koje je zakonom zabranjeno, tada će se protiv osobe koja posjeduje takvo oružje pokrenuti kazneni postupak. Izbjegnite takve situacije i predajte dragovoljno oružje.

Preporučamo građanima koji žele predati oružje da ga ne donose u policijsku postaju niti ga diraju do dolaska policijskih službenika, već o pronalasku obavijeste policiju pozivom na broj 192, nakon čega će na njihovu adresu doći specijalizirani policijski službenici koji će oružje ili eksplozivna sredstva preuzeti na siguran način.

mjerenje brzine Ilustracija - Foto Policijska uprava vukovarsko-srijemska mup mjerenje brzine

Radari u Istri u petak 12. svibnja 2023.

Foto Sportsko rekreacijski klub Running Fox

TAR i Running Fox pozivaju na 2. utrku „El Giro de Val de Torre“