in

Ogroman požar u Sloveniji: U nedjelju 1.500 vatrogasaca na terenu. Talijani evakuirali ljude

Foto Facebook Gasilci 112

Sa strašnim požarom koji više od tjedan dana hara Slovenijom danas će se boriti 1.500 vatrogasaca, javila je Uprava za zaštitu i spašavanje Slovenije. Tijekom noći oko tisuću vatrogasaca gasilo je i natapalo žarišne točke požara te su sanirali rubove požarišta. Dronom je izvršen očevid požarišta, priopćio je regionalni stožer civilne zaštite. Danas će vatrogasne snage nastaviti s radom na terenu, a očekuje se posebno intenzivno natapanje ruba požarišta, priopćio je regionalni stožer CZ-a. Pisanje slovenskih medija prenosi Index.hr:

Foto Facebook Gasilci 112
Foto Facebook Gasilci 112

Pala je kiša, ali nije puno pomogla

Kako je rekao glasnogovornik intervencije Robert Okorn, noć je bila mirnija od prethodne, a vatrogasci su se uglavnom fokusirali na zapadni dio požarišta prema mjestu Lokvice i ispod Kostanjevice na Krasu. Oko 4 sata područjem je prošla fronta s kišom, no prema Okornovim riječima, nije izazvala veće promjene na tlu.

“Kiša nije puno pomogla jer se sve jako brzo suši. Stižu nove postrojbe, najavljuje se i potpora iz zraka”, kazao je Okorn. Vlasti su oprezne s prognozama za danas, također i zbog najavljenog nevremena i bure. Danas se računa na pomoć iz zraka helikopterima i avionima.

Na terenu je više od 1.600 ljudi.

S vatrenom stihijom na Krasu danas se bori 1631 osoba, među kojima nešto više od 1100 vatrogasaca, 140 pripadnika Slovenske vojske, 260 drvosječa i ostali pripadnici snaga za zaštitu i spašavanje Uprave za zaštitu i spašavanje, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

U zraku je i deset slovenskih i stranih zrakoplova.

Obustavljena evakuacija s talijanske strane granice, ali opet je moguća

Mještani nekoliko talijanskih sela jutros su pušteni da se vrate kućama nakon što su u subotu navečer evakuirani. Preventivno je evakuirano više od 300 ljudi zbog najavljenog nevremena i opasnosti od širenja požara s Goričkog krša Desetak mještana ovih sela, koji nisu imali mogućnost smještaja kod rodbine ili prijatelja, noć su proveli u gimnaziji Sovodenj, javlja Primorski dnevnik.

Prekid evakuacije objavljen je jutros u 9 sati i stanovnici su se mogli vratiti kućama. Talijanske lokalne vlasti su dodale da još uvijek postoji mogućnost ponovne evakuacije u slučaju nove uzbune, prenosi Index pisanje slovenskih medija.

Ponuda autohtone dobrodošlice - Foto Histris

Nadmašite očekivanja gostiju: Darujte im osjećaj lokalnog

policija

Uhvaćen 79-godišnjak jer je ukrao gume za auto