in

Po Istri raste broj prijava prijevara na Facebooku – ne nasjedajte na ovakve poruke!

Pulska je policija tijekom studenoga zaprimila četiri prijave građana o lažnim nagradnim igrama putem društvene mreže Facebook, dok je na području cijele Policijske uprave istarske do sada evidentirano jedanaest takvih prijava. Naime, nepoznati počinitelji na Facebooku otvaraju lažne stranice trgovačkih centara, banaka i drugih poslovnih subjekata te objavljuju razne nagradne igre.

Po Istri raste broj prijava prijevara na Facebooku - ne nasjedajte na ovakve poruke!

Za sudjelovanje u nagradnoj igri potrebno je stranicu označiti sa ”sviđa mi se/like”, podijeliti objavu na vlastitom profilu i poslati privatnu poruku. Nakon određenog vremena, sudionici ove lažne nagradne igre zaprimaju poruku kako su sretni dobitnici i radi podizanja nagrade moraju dostaviti fotografiju svog lica i osobne iskaznice te svoje osobne podatke.

Policijska uprava istarska upozorava građane kako je riječ o obliku prijevare te da je jedini cilj počinitelja, koji su kreirali lažne Facebook stranice, na prijevaran način pribaviti njihove osobne podatke u svrhu zlouporabe.

Pozivaju se građani da budu oprezni sa svojim osobnim podacima te da ih ne prosljeđuju nepoznatim osobama, osobito putem interneta.

Građanima se preporuča da prije bilo kakve dostave ili otkrivanja svojih osobnih podataka, provjere vjerodostojnost onoga tko traži podatke te da sve sumnjive događaje prijave policiji na broj 192.  

RK Poreč: Pobjeda i poraz u Buzetu

RK Poreč: Pobjeda i poraz u Buzetu

Istra u Saboru: Odbijeni svi amandmani Kluba IDS-a

Istra u Saboru: Odbijeni svi amandmani Kluba IDS-a