in

Policija poziva građane da čuvaju domove: U Istri iz kuće odnijeli novac i nakit

Foto ilustracija: PixaBay.com

Policija savjetuje građane da poduzmu mjere zašite od provala i krađa iz domova, pogotovo ako odlaze na putovanje
Nepoznati je počinitelj u popodnevnim satima 2. prosinca iz kuće u Ulici Vijenac braće Lorenzetto u Rovinju otuđio razni nakit i novac, čime je oštetio 49-godišnjeg vlasnika za više tisuća kuna.

Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje u cilju što bržeg pronalaska počinitelja.

Budući da je ključ od kuće bio na lako dostupnom mjestu, Policijska uprava istarska podsjeća građane da u cilju zaštite svoje imovine poduzmu neke osnovne mjere samozaštite.

Provale u obiteljske kuće i stanove, osim materijalne štete, za posljedicu imaju i narušavanje intime doma žrtava, što tim kaznenim djelima daje dodatnu težinu, odnosno umanjuje subjektivni osjećaj sigurnosti građana u njihovom vlastitom domu.

Provalnici djeluju upravo u vrijeme kada u domovima nema njihovih vlasnika pa stoga u vrijeme odlaska na skijanje, godišnje odmore ili putovanja treba pojačati oprez i poduzeti neke od mjera samozaštite.

Stoga, u cilju prevencije provala i krađa iz domova, policija preporuča poduzimanje odgovarajućih i jednostavnih mjera samozaštite:

zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma
ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata
ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće ili ispod kamena)
ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu
ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na društvenim mrežama o tome da ste odsutni iz svog doma
ne spremajte cvijeće s balkona i prozora jer i na taj način dajete poruku da ste odsutni
novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama ili u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer počinitelji najprije traže upravo na tim mjestima
zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati
novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima
spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti,
ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete.

Također, ukoliko ste po povratku u svom domu zatekli provalnika ne pokušavajte ga sami uhvatiti jer je možda naoružan, a vaša i sigurnost vaše obitelji je najvažnija. Odmah nazovite policiju na broj 192! Policiji u hvatanju počinitelja možete pomoći i ukoliko dobro upamtite osobni opis počinitelja, a ako se udaljio vozilo, marku vozila i registracijsku oznaku.
U slučaju da počinitelja niste zatekli u svom domu, odmah pozovite policiju i ništa ne dirajte ili spremajte kako ne bi uništili korisne tragove koji policiji mogu pomoći u pronalasku počinitelja.

Kako bi se građani osvijestili o sigurnosti svog doma i kako bi se smanjila mogućnost provala, policijski službenici za prevenciju Policijske uprave istarske izradili su letak ”Kao smanjiti mogućnost provale u kuće i stanove”. U letku građani mogu kroz nekoliko jednostavnih pitanja vidjeti koliko je njihov dom siguran od provale. Odgovorite i vi na pitanja i provjerite sigurnost svog doma.

Izvor Policijska uprava istarska

Ilustracija - Foto Policijska uprava istarska

U Istri u šumi našli ljudske kosti

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

Istarska policija ulovila vozače s više od dva promila. Morat će na sud