in

POLICIJA POZIVA NA OPREZ: U Vabrigi i Rovinju provaljeno u vozila

Ilustracija/Foto MUP

Policijski službenici tragaju za počiniteljima koji su provalili u vozila,  a kako bi se spriječili ovakvi događaji, Policijska uprava istarska skreće pozornost na mjere koje svatko može poduzeti, a koje će smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela

Policija je jučer zaprimila dvije prijave oštećenih kojima je provaljeno u vozila. Na području Rovinja, u Ulici 43. istarske divizije, nepoznati počinitelj je u razdoblju od 25. lipnja do 8. srpnja provalio u automobil Honda, pulske registarske oznake, iz kojeg je otuđio kontrolu ploču, čime je 54-godišnjeg vlasnika oštetio za nekoliko tisuća kuna.

U noći sa 7. na 8. srpnja u kampu na području Vabrige nepoznati počinitelj provalio je u kombi Volkswagen, njemačke registarske oznake, iz kojeg je otuđio novac, nakit i kameru, čime je 47-godišnjeg njemačkog državljanina oštetio za više tisuća kuna.

Policijski službenici tragaju za počiniteljima, a kako bi se spriječili ovakvi događaji, Policijska uprava istarska skreće pozornost na modalitete krađa i provala u vozila te na mjere koje svatko može poduzeti, a koje će smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela.

Provale i krađe iz osobnih vozila najčešće se događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ili obrazovnih ustanova, i to u poslijepodnevnim i u večernjim satima. 

Najčešći oblik provala u automobile je kroz bočna stakla, na način da se razbije staklo i ukradu se predmeti koje lopov prve uoči ili nađe u vozilu. Da bi se spriječile  provale i krađe iz vozila nije potrebno nikakvo novčano ulaganje, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

Kako bi se zaštitili od provala i krađa iz vozila policija savjetuje:

  • parkirajte na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu,
  • ne ostavljajte vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na vidljivim mjestima unutar vozila,
  • kada napuštate vozilo i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave i zaključajte vozilo,
  • sva vrata vozila i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, zatvarajte pomični krov i prozore,
  • ako imate mogućnost, izvucite audio i video opremu iz vašeg vozila,
  • kada bacite pogled na vaš parkirani automobil, bacite pogled i na susjedov jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora.

Biciklistica teže ozlijeđena nakon što je udarila u automobil

FUNTANA: Odgođen koncert Tri tenora – umjesto danas nastupaju 11. srpnja