in

Policija privela trojicu krijumčara ljudima – Prevezli najmanje 40 stranaca

Foto MUP

Osumnjičeni su nezakonito prevezli najmanje 40 stranih državljana, koji ne udovoljavaju uvjetima za ulazak i boravak u zemljama Europske unije ili potpisnicama Šengenskog sporazuma  

Policijski službenici Policijske postaje Umag s Ispostavom Buje proveli su, u suradnji sa Sektorom kriminalističke policije Policijske uprave istarske i Ravnateljstvom policije, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, kriminalističko istraživanje te su uhitili tri osobe zbog sumnje da su u sastavu zločinačkog udruženja krijumčarili migrante.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su dvojica državljana Srbije u dobi od 48 i 53 godine od 22. do 24. srpnja iz koristoljublja u pet navrata prevezli nezakonite migrante iz Rijeke do područja Oprtlja te su im na taj način omogućili nezakonito kretanje i boravak na području Republike Hrvatske, a kasnije i nezakoniti prelazak granice s Republikom Slovenijom. Treći osumnjičeni, 60-godišnji državljanin Srbije, prijavljen je kao osoba koja je organizirala ovu kriminalnu aktivnost. On je drugoj dvojici osumnjičenika dao konkretne upute o načinu obavljanja kriminalne aktivnosti pa ih je tako uputio da svatko na svoje ime unajmi osobni automobil i kupi SIM karticu, a pronašao im je i smještaj na području Rijeke. Potom im je davao upute kada i gdje trebaju preuzeti nezakonite migrante te gdje ih trebaju prevesti, a ponekad im je, u svojstvu prethodnice, davao informacije o policijskim ophodnjama na ruti kretanja. 

Na taj su način osumnjičeni nezakonito prevezli najmanje 40 stranih državljana, koji ne udovoljavaju uvjetima za ulazak i boravak u zemljama Europske unije ili potpisnicama Šengenskog sporazuma, a za nezakonito prebacivanje naplaćivali su najmanje 500 eura po prevezenoj osobi. 

Trojica muškaraca su po dovršetku kriminalističkog istraživanja privedena su u pritvorsku jedinicu Policijske uprave primorsko-goranske. Zbog sumnje da su u sastavu zločinačkog udruženja počinili kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, protiv njih je podnijeta prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, objavila je istarska policija 26. srpnja 2022. 

lisice policija uhićenje mup

Uhićen još jedan pedofil zbog snimanje djece u kampu

Bježao policiji po ulicama Novigrada i na kraju udario policijski auto