in

Policija traži prevaranticu koja je 92-godišnjoj ženi skupo prodala jeftin masažer

Ilustracija

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja i tragaju za nepoznatom ženom

Pulska je policija zaprimila prijavu 92-godišnjakinje, koju je 21. siječnja u popodnevnim satima u kući u Banjolama prevarila nepoznata žena. Naime, žena je staricu dovela u zabludu oko vrijednosti masažera te joj ga je prodala za nekoliko tisuća kuna, iako masažer vrijedi svega stotinjak kuna. Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja i tragaju za nepoznatom ženom, priopćila je Policijska uprava istarska.

Budući su se ovakvi slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba povremeno događaju, Policijska uprava istarska ponovno upozorava građane na modalitete prijevara i krađa, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, a kojom prilikom osobe iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavaju njihovu nepažnju te otuđuju predmete veće vrijednosti.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: policijskog službenika, eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi, dostavljača pošiljki, inkasatora, poreznog inspektora, trgovca ili vlasnika nekretnina ili pokretnina, pripadnika vjerske zajednice i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja. Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje (nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično) ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično. Nisu nepoznanica ni primjeri kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda, kao što se dogodilo i u ovom slučaju.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara PU istarska savjetuje:

  • kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi,
  • za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice,
  • vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ”špijunku” ili korištenjem sigurnosnog lanca,
  • ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti,
  • budite sumnjičavi,
  • ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede,
  • dojavite policiji na broj 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama.

Porečanima pomagao i Nijemac: Policija u obiteljskoj kući pronašla marihuanu

Zabijen zadnji čavao u lijes pulske brodogradnje: ULJANIK ide u likvidaciju