in

POREČ: Prevarena prilikom prodaje romobila. Umjesto da dobije ostala bez novca

Foto vicky gharat za Pixabay - Ilustracija

Policija istražuje slučaj prijevare prilikom prodaje putem interneta te poziva građane na oprez

Porečka je policija zaprimila prijavu 36-godišnjakinje oštećene prilikom internetske prodaje. Oštećena je na društvenim mrežama oglasila prodaju dvaju romobila. Nakon što joj se javio, potencijalni kupac je naveo kako je izvršio uplatu traženog iznosa koji je potrebno dvostruko autorizirati i poslao oštećenoj poveznice za autorizaciju. Popunivši autorizacijske podatke, oštećena je shvatila da je na račun navodnog kupca uplatila više stotina eura.
Nakon obavljene uplate, navodni kupac je prekinuo svaku komunikaciju sa prodavateljicom i izbrisao korisnički profil sa društvene mreže. Policija poduzima mjere i radnje na utvrđivanju okolnosti djela.

Budući da se na pojedinim internetskim stranicama učestalo pojavljuju osobe čiji je cilj prijevara prodavatelja i kupaca, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezniji i da ne nasjedaju na upute koje vam daju sugovornici sa druge strane, odnosno da dobro provjere bankarske akcije i transakcije koje izvršavaju prije samog izvršenja kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. U slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192, odnosno događaj prijaviti u policijskoj postaji.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava podsjeća na nekoliko savjeta Europola za sigurnu kupnju i prodaju koji pomažu da se smanji broj on-line prijevara:

Kupujte od provjerenih izvora
Koristite marke i trgovine koji su vam poznati ili koje ste već koristili te provjeravajte kako su ocijenjeni prodavači od kojih kupujete na stranicama kao što su Amazon i eBay.

Provjeravajte trajna plaćanja
Prije nego što pošaljete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.

Mnogi internet trgovci će od vas tražiti vaše podatke o plaćanju
Dobro razmislite prije nego što pristanete i upoznajte se sa svim rizicima koje takva odluka donosi.

Koristite kreditne kartice pri online kupovini
Većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca. Ukoliko niste dobili ono što ste naručili, izdavatelj kreditne kartice će vam vratiti novce.

Provjerite je li prijenos podataka prikladno zaštićen
Potražite ikonu lokota na URL traci te koristite HTTPS i SSL protokole kada pregledavate internet.

Uvijek spremite sve dokumente vezane uz vaše on line kupnje
Mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu.

Ukoliko ne kupujete određeni proizvod ili uslugu, nemojte davati podatke o svojoj kreditnoj kartici. Ukoliko prodajete određeni proizvod ili uslugu, nemojte obavljati uplate na račun potencijalnih kupaca.

Kada kupujete online od druge osobe, nemojte slati novac unaprijed
Ako je moguće, dogovorite se da prvo dobijete robu.
Nemojte slati novce nikome koga ne poznajete 
Ukoliko vam se netko obrati online i traži novac, razmislite biste li dali isti iznos novca nepoznatoj osobi koju sretnete na cesti. 

Nikada nikome nemojte slati broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte
Izbjegavajte online kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju (Verified by Visa/MasterCard Cesure Code)
Nikada ne šaljite podatke o kartici u nekriptiranoj elektroničkoj pošti
Neke online trgovine izvan Europe traže da im dostavite kopiju svoje kartice ili putovnice putem telefaxa kao jamstvo.

Izvor Policijka uprava istarska

Foto - Ilustracija Policijska uprava istarska

U KAŠTELIRU U ISTRI: Smrtno stradao prilikom prevrtanja traktora

U Istri izgorjelo skladište. Šteta je poprilična