in

POREČ – PULA: S preko dva promila ugrožavali sigurnost u prometu

Ilustracija/Foto MUP

Policijski službenici su i tijekom ovog vikenda provodili pojačane aktivnosti kako bi se smanjio broj prometnih nesreća i stradavanje u prometu

U dane vikenda, od 28. do 30. svibnja, na području PU istarske evidentirano je deset prometnih nesreća, od kojih tri nesreće s ozlijeđenim osobama i sedam nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama osam osoba zadobilo je lake tjelesne ozljede. Utjecaj alkohola evidentiran je u jednoj prometnoj nesreći.

Tijekom vikenda policijski službenici kontrolirali su ukupno 582 vozača te su iz prometa isključili 26 vozača i šest vozila. Utvrđeno je 250 prekršaja, od kojih izdvajamo: 

  • nepropisna brzina – 118 prekršaja
  • vožnja pod utjecajem alkohola – 17 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 29 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 23 prekršaja
  • ostali prekršaji – 63 prekršaja

U petak, 28. svibnja od 18 do 23 sata na području PU istarske provedena je prometna akcija „Kontrola alkoholiziranosti vozača“. Utvrđeno je ukupno 38 prekršaja, od kojih osam prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Porečka je policija 28. svibnja oko 2.45 sati u Brionskoj ulici zaustavila 56-godišnjaka koji je upravljao automobilom Renault Megan, na kojem su bile postavljene pulske registarske oznake, za koje je utvrđeno da pripadaju drugom vozilu u vlasništvu 56-godišnjaka. Obavljenim alkotestiranjem utvrđeno je kako je vozač upravljao automobilom pod utjecajem alkohola od 2 promila te je uhićen, a radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izrečena mu je novčana kazna od 7.800 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od tri mjeseca. Budući da je utvrđena sumnja da je 56-godišnjak, postavljanjem nepripadajuće registarske oznake na vozilo, počinio kazneno djelo krivotvorenje isprave, protiv njega se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.

Pulska prometna policija je 28. svibnja oko 22.15 sati u Šandaljskoj ulici zaustavila motocikl Piaggio, pulske registarske oznake, kojim je pod utjecajem od 2.05 promila upravljao 27-godišnjak i prevpzio suputnika koji je također bio pod utjecajem alkohola od 1.32 promila. Vozač se prethodno nije zaustavio na znak policijskih službenika na Cesti prekomorskih brigada te je utvrđeno kako je motociklu istekla prometna dozvola. Vozaču je određen smještaj u policijskim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izrečena mu je novčana kazna od 13.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima A2  kategorije u trajanju od šest mjeseci.

ISTRA – U ponedjeljak nema novozaraženih

policijski auto

Jedan auto razbio, drugi ukrao